Comitetul pentru revenirea la normalitate începând cu 1 iunie se reuneşte din nou

Foto: Mediafax Foto
  • Este a doua ședință organizată de acest for de când a fost înființat
  • Întâlnirea este programată azi, de la ora 16.00
  • Premierul Florin Cîțu spunea, joia trecută, după ce a avut loc prima ședință a comitetului, că nu se va renunța la obligativitatea purtării măștii înainte ca 10 milioane de români să fie vaccinați

Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate începând cu 1 iunie 2021, în contextul pandemiei de Covid-19, se reunește, din nou, în ședință.

Este a doua ședință organizată de acest for de când a fost înființat. Întâlnirea este programată azi, de la ora 16.00, anunță Guvernul.

Premierul Florin Cîțu spunea, joia trecută, după ce a avut loc prima ședință a comitetului, că nu se va renunța la obligativitatea purtării măștii înainte ca 10 milioane de români să fie vaccinați. El spunea că este deschis oricăror propuneri privind redeschiderea unor sectoare economice, dar că acest lucru se poate face doar prin evenimente-pilot.

Întrebat, joia trecută, despre posibilitarea deschiderii mai rapide a restaurantelor sau evenimentelor pe baza testelor rapide sau PCR, premierul a spus că „nu se poate vorbi în perioada imediat următoare de a redeschide un sector sau altul în totalitate”.

Toate propunerile vor fi discutate în acest comitet interministerial. Cred că pentru perioada imediat următoare putem să vorbim doar de teste-pilot, de evenimente-pilot, nu putem să vorbim în perioada imediat următoare de a redeschide un sector sau altul în totalitate. Dar sunt deschis tuturor propunerilor, vreau să le văd pe masa comitetului interministerial și vom lua o decizie cu toții”, a spus Cîțu.

Acesta preciza, la acel moment, că sunt în analiză astfel de evenimente-pilot la Teatrul Național și la Opera Națională: „Sunt câteva propuneri în acest moment la Ministerul Culturii, știu că sunt avansate discuții pentru teste-pilot pentru Teatrul Național și pentru Opera Română, vom vedea cum vor arăta în final”.

Despre renunțararea la obligativitarea purtării măștii de protecție, premierul a menționat că aceasta nu se va putea face la 1 iunie, când doar 35% din populație ar urmă se fie vaccinată.

„Trebuie să ne gândim la a renunța la mască după ce avem acea țintă de 10 milioane de cetățeni vaccinați, până atunci nu are rost să discutăm despre așa ceva”, a declarat premierul, după prima ședință a Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate începând cu 1 iunie 2021.

Comitetul interministerial a fost constituit printr-o decizie a prremierului publicată pe 7 aprilie în Monitorul Oficial. Comitetul are ca obiectiv stabilirea, coordonarea şi monitorizarea aplicării măsurilor pentru pregătirea revenirii României la normalitate de la 1 iunie 2021, în contextul pandemiei de COVID-19.