• Luptele din Dijon au durat patru nopți și încă nu se știe un motiv clar pentru care acestea au avut loc.
  • Oficialii zonei declară că ar putea fi generate de tensiunile dintre comunitățile cecene franceze și alte grupuri rivale, dar și din cauza traficului de droguri.
  • Oamenii au declarat că s-au simțit abandonați de polițiști în weekend.

În Dijon au avut loc proteste și mișcări violente timp de patru nopți la rând. Acestea au avut ca urmări 10 persoane rănite, mașini incendiate și o întreagă comunitate care trăiește cu spaimă.

Guvernul francez a solicitat întăriri pentru echipajele de poliție din zonă, iar un înalt oficial a vizitat zona pentru a domoli violențele care, aparent, s-au derulat între grupurile rivale din zona respectivă.

În cursul zilei de luni, o filmare a scos la iveală cum echipajele de poliție și de pompieri s-au luptat pentru a face față incendiului.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Motivul luptelor din Dijon nu este clar în momentul de față, însă situația este investigată. Oficialii declară că ar putea fi generate de comerțul cu droguri, dar și de tensiunile dintre comunitatea cecenă din Franța și alte grupuri.

Mai mult decât atât, ultimele zile au dezvăluit confruntări similare în Nisa. Primarul orașului le-a motivat prin tensiunile dintre locuitorii ceceni și rivalii lor, tot din cauza drogurilor.

Luptele au început încă de săptămâna trecută, când în cartierul Les Grésilles din Dijon, un adolescent care face parte din comunitatea cecenă din Franța a fost atacat de traficanții locali de droguri, relatează postul local de televiziune France Bleu.

Comunitatea cecenă din Franța și-a arătat nemulțumirea pe rețelele de socializare și au pornit un întreg proces de răzbunare, apoi, în cursul zilei de vineri au început luptele.

Tensiunile au continuat și în weekend, prin urmare Ministrul de Interne a solicitat ca echipajele de poliție din zonă să primească întăriri, iar apoi a anunțat că, începând de luni, situația va fi gestionată de guvern.

Televiziunea BFM a arătat imagini cu două mașini și câteva pubele care au fost incediate. Imaginile făcute publice de televiziune arătau cum, deasupra unui cartier înfrunzit, cu clădiri de apartamente nu foarte înalte, se ridică nori negri de fum.

Imaginile mai arată și tineri, cu glugi și măști, care țineau în mâini bâte de metal și cutreierau zona. În plus, imaginile arată și o bombă incendiară artizanală (Cocktail Molotov) care zace pe asfalt.

A apărut un elicoper, dube de poliție și jandarmerie, iar în tot acest timp, oamenii se aflau la balcoane și priveau scenele acoperindu-și gurile pentru a se proteja de fumul gros.

Câțiva localnici, care nu au putut fi identificați ulterior, au declarat că pe timpul weekendului, atunci când mișcările violente au luat amploare, s-au simțit abandonați de polițiști.

Prefectul local, principalul oficial guvernamental al zonei respective, a declarat că „poliția a asigurat respectarea ordinii publice, gestionând o situație destul de complexă”, încercând să calmeze spiritele și să domolească mișcările violente.

În urma situației, prefectul Bernard Schmeltz a fost poreclit „Bernard Kadyrov”, localnicii referindu-se la Ramzan Kadyrov, liderul cecen, acuzând că autoritățile din Dijon închid ochii și se prefac că nu văd mișcările violente dintre grupurile cecene.

În urma întăririlor trimise în zonă, pentru a domoli conflictele, Laurent Nunez, Ministru debutant, a vizita zona în cursul zilei de marți și i-a lăudat pe polițiști pentru eforturile depuse.

Luptele din Dijon au apărut în mijlocul unor revolte deja existente în Franța: tensiunile dintre poliția franceză și guvern pe fondul protestelor anti-rasiste și pe fondul agresiunii fizice utilizate de polițiști.

Guvernul a declarat în cursul săptămânii trecute că vor interzice echipajelor de poliție să mai utilizeze tehnica de sufocare pentru a imobiliza suspecții. Însă, același guvern a dat înapoi luni, după ce poliția a protestat din cauza acestor decizii.

Răspunsul poliției la aceste schimbări vine în contextul în care autoritățile au pornit un experiment prin care vor introduce, la scară largă, utilizarea pistoalelor cu electroșocuri ca alternativă la tehnica de sufocare pentru imobilizarea suspectului.