• Protestatarii au blocat o autostradă principală din jurul capitalei franceze și au intensificat grevele la rafinării vineri, într-o nouă demonstrație de furie.
  • Măsura lui Macron a declanșat proteste în întreaga țară joi seară, iar peste 300 de persoane au fost arestate la nivel național, potrivit ministrului de interne.
  • Soumaya Gentet, în vârstă de 51 de ani, membră a sindicatului CGT de la lanțul de supermarketuri Monoprix, s-a declarat revoltată și a declarat că va continua să protesteze până când proiectul de lege va fi revocat.

UPDATE

61 de arestări în Paris, din Place de la Concorde au fost evacuați cei 4000 de manifestanți

4.000 de oameni s-au adunat vineri seara pe Place de la Concorde, din Paris, unde au continuat confruntările dintre poliție și protestatari. Piața a fost evacuată, după numeroase ciocniri violente, iar 61 de persoane au fost arestate, anunță Le Figaro citând surse din poliție.

UPDATE

38 DE PERSOANE AU FOST ARESTATE LA PLACE DE LA CONCORDE

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Vineri seară, în timpul unei manifestații împotriva reformei sistemului de pensii din Franța, au avut loc confruntări între forțele de ordine și manifestanți în Place de la Concorde din Paris. În urma acestor evenimente, cel puțin 38 de persoane au fost arestate de către poliție. Aceste informații au fost confirmate de o sursă din cadrul poliției, conform presei franceze.

UPDATE

TENSIUNI LA PLACE DE LA CONCORDE, 11 PERSOANE ARESTATE

În Place de la Concorde din Paris au loc ciocniri între manifestanți împotriva reformei pensiilor și poliție. Aceștia din urmă au fost supuși la tiruri de proiectile și mortiere din partea manifestanților. Unii au încercat să atace șantierul obeliscului Luxor. Unsprezece persoane au fost arestate, a declarat o sursă din cadrul poliției.

UPDATE

4000 DE MANIFESTANȚI LA PARIS

Vineri, la ora 20.00, 4.000 de persoane, potrivit poliției, au ocupat Place de la Concorde, unde avusese deja loc un miting cu o zi înainte. Mulțimea s-a mărit în jurul orei 19.00, într-o atmosferă care fusese mai degrabă calmă până atunci, potrivit jurnaliștilor de la AFP.

UPDATE

200 DE MANIFESTANȚI LA MARSEILLE

Potrivit informațiilor prese franceze, 200 de manifestanți adunați în fața prefecturii au plecat într-un marș sălbatic în centrul orașului. Câteva pubele au fost răsturnate, iar traficul a fost perturbat.

Poliția a dispersat adunarea. Un echipaj de poliție care dirija circulația a fost atacat.

UPDATE

Ca și în ziua precedentă, zeci de manifestanți s-au adunat în Place de la Concorde, vizavi de Palais Bourbon din Paris. Un important dispozitiv de securitate a fost pus la dispoziție pentru a evita ca situația să degenereze, așa cum s-a întâmplat cu o zi înainte. În cursul unei seri marcate de tensiuni în jurul pieței, 292 de persoane au fost reținute.

UPDATE

Din cauza unei manifestări pe drumul public și la solicitarea celor de la prefectura poliției
stațiile Champs-Élysées, Georges V, Étoile, Argentine și Franklin.Roosevelt sunt închise. Trenurile nu s-au oprit. Redeschidere la ordinul poliției.

UPDATE

30% DIN ZBORURI ANULATE LUNI LA ORLY, 20% LA MARSEILLE

Autoritatea aeronautică civilă franceză (DGAC) „a cerut companiilor aeriene să își reducă programul de zboruri cu 30% pe aeroportul Paris-Orly și cu 20% pe aeroportul Marsilia-Provence” luni, din cauza grevei controlorilor de trafic aerian împotriva reformei pensiilor.

„În pofida acestor măsuri preventive, perturbări și întârzieri sunt totuși de așteptat”, avertizează DGAC, care „invită pasagerii care pot să își amâne călătoria și să se informeze la compania lor aeriană pentru a afla care este situația zborului lor”.

UPDATE

10.000 DE TONE DE DEȘEURI NECOLECTATE LA PARIS

Parisul are 10.000 de tone de gunoi necolectat, potrivit primăriei.

UPDATE

GREVĂ PRELUNGITĂ PÂNĂ PE 24 MARTIE

Greva continuă până pe 24 martie la rafinăria Total Energies din Donges (Loire-Atlantique), potrivit Ouest-France. 85% din personalul de exploatare al rafinăriei a reînnoit greva vineri, relatează cotidianul regional.

Nici măcar o picătură de combustibil nu pleacă de aici” , a declarat Fabien Privé-Saint-Lanne, delegat CGT.

UPDATE

Deputații francezi din grupul de opoziție LIOT au depus o moțiune de cenzură pentru a dărâma guvernul Borne. LIOT are 20 din 577 de locuri parlamentare. Pe lângă Liot, coaliția de dreapta (88 de locuri) și de stânga NUPES (149) și-au anunțat despre disponibilitatea de a vota moțiunea de cenzură. Pentru a dărâma guvernul Borne sunt necesare 287 de voturi. În acest moment, toate partidele care vor să voteze moțiunea au 257 de voturi, dar presa franceză anunță că moțiunea ar putea strânge un număr record de voturi – 298 – chiar mai multe voturi de cât este necesar. Dacă pică Guvernul Borne, președintele Macron poate schimba premierul sau poate alege opțiunea „nucleară”. Să dizolve Parlamentul și să-i cheme pe francezi la urne, în alegeri anticipate.

UPDATE

O moțiune de cenzură „transpartinică” a fost depusă în Adunarea Națională împotriva guvernului

Deputații grupului independent Liot au anunțat depunerea în Adunarea Națională a unei moțiuni de cenzură „transpartinică” împotriva guvernului, cu 91 de semnatari din cinci grupuri politice de opoziție, inclusiv Nupes.

UPDATE

Mulți manifestanți sunt pe șinele de cale ferată din Bordeaux și Toulon, traficul este întrerupt. La Bordeaux, zeci de oameni au invadat gara Saint-Jean și șinele de cale ferată, întrerupând circulația trenurilor. Aceeași situatie este si la gara Toulon.

UPDATE

Apelurile la proteste circulă in Franta pentru o nouă mobilizare la ora 19 (ora romaniei), vineri, în Place de la Concorde.Pe rețelele de socializare circulă deja multe apeluri la manifestare pentru o nouă mobilizare la ora 19.00 vineri aceasta, la Place de la Concorde, la Paris. „Toți către Adunarea Națională!“

ȘTIREA INIȚIALĂ

Protestatarii au blocat o autostradă principală din jurul capitalei franceze și au intensificat grevele la rafinării vineri, într-o nouă demonstrație de furie după ce președintele Emmanuel Macron a impus o reformă controversată a pensiilor fără un vot parlamentar.

Măsura lui Macron a declanșat proteste în întreaga țară joi seară, iar peste 300 de persoane au fost arestate la nivel național, potrivit ministrului de interne. Vineri dimineață, aproximativ 200 de protestatari au blocat pentru scurt timp traficul pe șoseaua de centură din afara capitalei.

Soumaya Gentet, în vârstă de 51 de ani, membră a sindicatului CGT de la lanțul de supermarketuri Monoprix, s-a declarat revoltată și a declarat că va continua să protesteze până când proiectul de lege va fi revocat.

Nu țin cont de ceea ce vor oamenii”, a spus ea. Colega ei, Lamia Kerrouzi, a fost de acord. Macron nu dă doi bani pe popor”, a spus ea. El nu înțelege limba poporului. Trebuie să fie abrogat”.

În sectorul energetic, greviștii urmau să oprească producția la o mare rafinărie până în acest weekend sau cel târziu luni, a declarat Eric Sellini, reprezentantul sindicatului CGT. Muncitorii erau deja în grevă continuă la situl din nordul țării, TotalEnergies de Normandie, dar oprirea producției ar escalada acțiunea sindicală. Greviștii au continuat să livreze mai puțin combustibil decât în mod normal de la alte câteva site-uri, a adăugat el.

Joi după-amiază, guvernul a invocat o controversată putere constituțională pentru a impune revizuirea pensiilor prin decret, ceea ce a provocat proteste în fața parlamentului la Paris, precum și în alte câteva orașe. În urma tulburărilor care au urmat, 310 persoane au fost arestate în Franța, dintre care 258 la Paris, a declarat ministrul de interne Gerald Darmanin pentru postul de radio RTL.

Opoziția este legitimă, protestele sunt legitime, dar a face ravagii nu este”, a spus el. Câteva mii de protestatari s-au adunat joi în fața parlamentului pentru a protesta față de acest demers.

Seara, mai mulți au intrat în conflict cu poliția, care a intervenit pentru a-i aresta pe unii dintre ei, suspectați că au vrut să provoace pagube. Scene similare au avut loc în toată Franța. Mai multe magazine au fost jefuite în timpul protestelor din Marsilia, în timp ce ciocniri între manifestanți și forțele de ordine au izbucnit și în orașele Nantes și Rennes, în vestul Franței, precum și la Lyon, în sud-estul țării, potrivit corespondenților AFP.

Un fotograf al AFP a văzut vineri dimineață pagube, inclusiv o bicicletă publică arsă, o vitrină spartă și o mașină pârjolită în Paris. Guvernul a impus proiectul de lege privind pensiile, care urmărește creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, în ciuda a două luni de greve coordonate la nivel național și a unora dintre cele mai mari proteste din ultimele decenii.