Consiliul European a ajuns la un acord pentru economisirea gazelor, în timp Gazprom reduce de miercuri livrările prin Nord Stream 1

Germania este puternic dependentă de gazul din Rusia. Depozitele subterane de gaze ale UE sunt 66% pline. Ungaria s-a opus planului european de economisire a gazului. Căutările de sobe și șeminee au crescut de 14 ori în Ungaria. Gazprom reduce de miercuri livrările prin Nord Stream 1 și invocă noi probleme tehnice și reduce livrările cu 20%.

Toți pentru unul, unul pentru toți, ăsta e planul pentru asigurarea necesarului de gaze al Uniunii Europene la iarnă. Sau, mai bine zis, toți pentru Germania, țara cu cele mai mari probleme, din cauza dependenței de gazul rusesc. Ca să nu intre în criză motorul economic al Europei, Germania va fi alimentată din depozitele comune ale UE, dacă va fi cazul.

De altfel, dacă va fi cazul și flexibilitate au fost cuvintele care au marcat discuțiile despre economia de gaze la nivel comunitar. Așa că fiecare țară va face tot ce e posibil ca să reducă cu 15% consumul de gaze în perioada august 2022-martie 2023, față de media ultimilor 5 ani în aceeași perioadă. Măsura va deveni obligatorie doar în cazul unei crize a gazului, dacă Rusia va întrerupe complet alimentarea, dar și în această situație, economisirea va ține cont de realitățile locale. Iar țările insulare, Malta, Cipru și Irlanda, fac excepție, pentru că nu sunt conectate la rețelele altor state și statelor care şi-au depăşit obiecitvele de umplere a rezervoarelor de gaze naturale.

Trebuie să abordăm această criză acum și împreună. Și făcând asta, ne vom reduce cererea preventiv. Asta ne permite să continuăm să umplem depozitele subterane de gaz, care sunt acum la 66%. Dar asta ne permite și să reducem diferențele viitoare dintre furnizare și cerere, a spus Kadri Simson, comisarul european pentru Energie.

Cred că multe țări au activități voluntare de reducere și, dacă vor să implementeze, acceptăm, pentru că este decizia individuală a unei țări. Și când vorbim de solidaritate, vorbim și de libertate. Nu putem vorbi de solidaritate și în același timp să forțăm țările să adopte soluții, a spus Anna Moskwa, ministrul polonez al Energiei.

Acest Consiliu, astăzi, prin această decizie, a trimis un semnal puternic, decisiv și cred că asta se va auzi la Moscova. Europa nu va fi divizată, a transmis Robert Habeck, ministrul german al Economiei și Climei.

Textul de compromis a învins obiecțiile Spaniei, Portugaliei, Poloniei, Franței și Greciei. Singura țară ca s-a opus a fost Ungaria. Ministrul de Externe de la Budapesta a fost săptămâna trecută în Rusia, ca să negocieze cumpărarea a 700 de milioane de metri cubi de gaze, suplimentar față de contractele deja semnate. Energia s-a scumpit deja în Ungaria, la fel și prețurile la utilități, așa că maghiarii au încep să cumpere electrocasnice eficiente energetic. Iar căutările online de sobe și șeminee au crescut de 14 ori.

Statele UE au convenit asupra unui „plan de urgență” pentru reducerea consumului de gaze naturale în bloc, potrivit Deutsche Presse-Agentur.

Planul urmează să fie confirmat oficial marți, la o reuniune specială a miniștrilor energiei la Bruxelles, pe fondul riscului unei întreruperi complete a aprovizionării cu gaze rusești.

Versiunea propusă în final a fost flexibilizată în contextul obiecţiilor formulate de Spania, Portugalia, Franţa, Polonia şi Grecia. Acordul prevede derogări statelor insulare, care nu sunt interconectate la reţele de gaze ale altor state, sau statelor care şi-au depăşit obiecitvele de umplere a rezervoarelor de gaze naturale. El prevede în continuare ca fiecare ţară sd facă „tot ceea ce poate” pentru a reduce – în perioada august 2022- martie 2023 – consumul de gaze naturale cu cel puţin 15% faţă de media ultimilor cinci ani în aceeaşi perioadă.

În cazul unui risc grav de penurie”, un mecansim de alertă îi va obliga pe Cei 27 la o reducere cu 15%, însă acest obiectiv va fi adaptat realităţilor fiecărui stat membru şi anume capacităţilor de exportare a canttăţii de gaze naturale economisite către ţările care au nevoie, printr-o serie de scutiri.

Exit mobile version