• Țările Occidentale cresc numărul militarilor din grupurile de luptă NATO.
  • Iohannis merge la Vilnius să ceară mai mulți militari NATO în România.
  • NATO va aproba planurile militare prin care 300.000 de militari vor fi în alertă maximă.

Războiul total declanșat de Putin asupra Ucrainei a reamintit Occidentului necesitatea apărării Europei. După formarea a opt grupuri de luptă de nivel batalion, de-a lungul flancului estic sunt discuții aprinse la summitul NATO pentru creșterea lor la nivel brigadă.

NATO va trece la conceptul de descurajare prin interzicere – deterrence by denial,” – care practic înseamnă mai multe trupe dispuse la graniță și aflate în alertă. În total, în cele opt grupuri de luptă sunt acum 10.000 de militari, iar numărul acestora ar putea crește la peste 30.000. Grupurile de luptă din țările baltice au crescut numărul de militari – Canada în Letonia, Germania în Lituania. NATO va crește numărul de trupe aflate în alertă de la 40.000 (130 aeronave, 140 nave) la 300.000, în noile sale planuri militare.

În mai multe exerciții, durează trei zile până ajung trupele din centrul Europei în est. Lipsa infrastructurii militare duce la condiții grele de cazare a militarilor, iar lipsa infrastructurii de mobilitate este cauzată de faptul că nu sunt autostrăzi în est din nord spre sud

Recomandări

A.I.-UL DUPĂ MOARTE DEVINE AFACERE
ELEVII ROMÂNI MERG ÎN ITALIA
NADAL PIERDE LA ROMA
N.Y. ARE UN MILIONAR LA 24 LOCUITORI
AURORA BOREALĂ, VIZIBILĂ ÎN ROMÂNIA
SUNTEM ÎN TOPUL DESTINAȚIILOR

Care sunt așteptările României la summitul de la Vilnius?

România este interesată de asigurarea unei prezenţe Aliate întărite pe Flancul Estic, cu alocări de forţe, echipamente şi capabilităţi. La momentul actual avem un grup de luptă de nivel batalion, de 1.000 militari, care ar putea fi transformat în brigadă, cu 3.000 militari.

Militarii francezi s-au plâns de condițiile de la Cincu, în timp ce România a întârziat modernizarea bazei de la Kogălniceanu. SUA au investit în jur de 3 mld. euro în modernizarea bazelor din Kogălniceanu, Deveselu și Câmpia Turzii, iar Ciolacu a cerut militari permanenți: baze cu infrastructură sporită- școli, liceu, spitale.

Așteptările României de la acest summit sunt de creștere a detașamentului francez anti-aerian MAMBA, creșterea detașamentului italian cu aeronave Eurofighter și prezența permanentă NATO la Marea Neagră.

Citește și