• Sora liderului nord-coreean Kim Jong Un a declarat că Phenianul va lansa un satelit de spionaj pe orbită în curând.
  • Anunțul vine la o zi după ce prima lor încercare de plasare a unui astfel de satelit a eșuat.
  • Coreea de Nord a accelerat dezvoltarea militară.

Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un, a declarat că țara sa va plasa în curând pe orbită un satelit militar de spionaj și a promis că Phenianul își va spori capacitățile de supraveghere militară, a relatat joi presa de stat KCNA, scrie Reuters.

Purtător de cuvânt al regimului, Kim Yo Jong a declarat: „Este sigur că satelitul de recunoaștere militară al RPDC va fi pus corect pe orbita spațială în viitorul apropiat și își va începe misiunea”, a declarat ea joi, referindu-se la Coreea de Nord după numele său oficial.

Comentariile sale au fost făcute după eșecul de miercuri al unei lansări de satelit nord-coreean. „Rezolvarea problemelor care au cauzat eșecul rachetei va dura săptămâni sau mai mult”, a declarat miercuri un deputat sud-coreean. Într-o recunoaștere rară a unui eșec nord-coreean, KCNA a raportat că racheta Chollima-1, care transporta un satelit militar de recunoaștere cunoscut sub numele de „Malligyong-1”, s-a prăbușit în mare în urma unui accident.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE

Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia au denunțat lansarea. SUA au afirmat că aceasta a încălcat rezoluțiile ONU, care interzic Phenianului orice test cu tehnologie balistică de rachete. Kim Yo Jong a declarat că astfel de critici sunt o „autocontradicție”, având în vedere că Statele Unite și alte națiuni au lansat deja „mii de sateliți”.

În cazul în care Coreea de Nord reușește, analiștii avertizează că performanețele de monitorizare ale satelitului ar fi o problemă majoră, permițând țării să țintească mai precis forțele americane și sud-coreene.

De când eforturile diplomatice s-au prăbușit în 2019, Coreea de Nord a accelerat dezvoltarea militară, efectuând o serie de teste de armament interzise, inclusiv testarea mai multor rachete balistice intercontinentale. Liderul Kim a declarat anul trecut că țara sa este o putere nucleară ireversibilă și a făcut apel la o creștere exponențială a producției de arme, inclusiv arme nucleare tactice.

Citește și