Coreea de Nord testează încă o rachetă cu rază lungă de acțiune înainte de summitul Coreea de Sud-Japonia

Coreea de Nord a testat o presupusă rachetă balistică intercontinentală, cu câteva ore înainte de summitul planificat la Tokyo între liderii sud-coreean și japonez, care urmărește să refacă legăturile și să consolideze cooperarea în materie de securitate cu aliatul lor american.

Japonia a stabilit că racheta lansată joi de Coreea de Nord a fost probabil o rachetă intercontinentală, a relatat postul public național de televiziune NHK într-un comunicat de un rând. Statul Major interarme al Coreei de Sud a declarat că lansarea unei rachete balistice cu rază lungă de acțiune a avut loc în jurul orei 7:10 de la o zonă din apropierea principalului aeroport internațional din Pyongyang, unde Coreea de Nord are o instalație pentru lansarea de rachete balistice intercontinentale concepute pentru a transporta un focos către SUA.

Racheta pare să fi fost lansată pe o traiectorie înălțată și a parcurs o distanță de aproximativ 1.000 de kilometri, a precizat JCS, în timp ce Kyodo News a declarat că a căzut în apele din afara zonei economice exclusive a Japoniei. Coreea de Nord a testat ultima dată un ICBM în urmă cu aproximativ o lună. Acea rachetă a zburat timp de aproximativ 66 de minute și a atins o altitudine de aproximativ 5.700 de kilometri și o distanță de aproximativ 900 de kilometri.

ICBM-ul de joi încununează câteva săptămâni aglomerate pentru Coreea de Nord, care a lansat 11 rachete balistice începând cu 18 februarie, printre care cealaltă ICBM și ceea ce pare a fi o nouă rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune, proiectată să lovească bazele americane din Coreea de Sud. De asemenea, a tras două rachete de croazieră de pe un submarin, ceea ce pare a fi o altă premieră.

Aceasta a fost a treia ICBM lansată de Coreea de Nord din noiembrie, când Kim și-a adus fiica preadolescentă la lansare, unde și-a făcut debutul în mass-media de stat. Apariția ei a semnalat că o altă generație așteaptă în dinastia familiei forjate în timpul Războiului Rece și că aceasta va depinde de armele nucleare pentru supraviețuirea sa.

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a plecat joi din Coreea de Sud spre Tokyo, în timp ce încearcă să pună capăt mai multor ani de dispută cu privire la despăgubirile pentru utilizarea de către Japonia a muncii forțate coreene în timpul ocupației peninsulei între 1910 și 1945. Este prima vizită a unui lider sud-coreean din 2019 și va include o întâlnire cu prim-ministrul Fumio Kishida, primul summit de acest fel pe teritoriul japonez în mai bine de un deceniu.

Exit mobile version