• Țările de pe glob și-au închis granițele spre Marea Britanie luni.
  • Ele se tem de noua tulpină de coronavirus, extrem de infecțioasă, care provoacă haos printre călători.
  • În acest context, crește îngrijorarea cu privire la lipsa de alimente cu câteva zile înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană.

India, Pakistan, Polonia, Spania, Elveția, Suedia, Rusia, Iordania și Hong Kong au suspendat călătoria pentru britanici după ce premierul Boris Johnson a declarat că a fost identificată o variantă mutantă a virusului în țară. Arabia Saudită, Kuweit și Oman și-au închis complet granițele, arată Reuters.

Mai multe alte națiuni au blocat călătoriile dinspre Marea Britanie în weekend, inclusiv Franța, Germania, Italia, Olanda, Austria, Irlanda, Belgia și Canada – deși experții au spus că tulpina ar putea circula deja în țări cu metode de detectare mai puțin avansate decât în Regatul Unit.

Pe fondul aceleiași temeri, de noua formă de coronavirus și Israelul ia măsuri. Din cauza temerilor privind apariţia noii tulpini de Coronavirus, Israelul interzice, de asemenea accesul străinilor de pe tot mapamondul. Începând de miercuri, numai dacă intri în posesia unui permis special mai poţi intra în Israel. Dacă vii din Marea Britanie, Africa de Sud sau Danemarca vei fi carantinat la hotel între 10 şi 14 zile, altfel vei intra în autoizolare.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Franța și-a închis frontiera pentru sosiri oamenilor și camioanelor din Marea Britanie, închizând una dintre cele mai importante artere comerciale cu Europa continentală.

Camioanele au mers kilometri pe autostrada care ducea spre portul Dover, principala poartă comercială a Marii Britanii cu continentul și mii de șoferi direcționați către Europa au fost blocați.

„Șansele mele de a merge acasă de Crăciun scad. Este o prostie și sunt nervos și nemulțumit de asta”, a declarat Stanislaw Olbrich, un camionist polonez în vârstă de 55 de ani, blocat la aproximativ 40 de km nord de Dover.

Descoperirea noii tulpini, cu doar câteva luni înainte ca vaccinurile să fie disponibile pe scară largă, a generat o nouă panică într-o pandemie care a ucis aproximativ 1,7 milioane de oameni din întreaga lume și peste 67.000 în Marea Britanie.

Guvernatorul New York, Andrew Cuomo, a cerut guvernului SUA să ia măsuri pentru a preveni intrarea variantei în Statele Unite, care a fost cea mai grav afectată de COVID-19, cu aproape 318.000 de decese.

„Este timpul ca guvernul federal să ia măsuri rapide, pentru că astăzi această variantă urcă într-un avion și aterizează în JFK și nu este nevoie decât de o singură persoană”, a spus el.

British Airways a fost de acord să permită doar pasagerilor care au rezultate negative pentru coronavirus să zboare spre Aeroportul Internațional John F. Kennedy din New York, a spus el.

Brett Giroir, asistentul secretarului pentru sănătate al SUA, a declarat că nu s-a decis încă nimic despre vreo interdicție de călătorie.

Oficialii europeni s-au întâlnit într-o confererință video pentru a-și coordona răspunsul la noua tulpină. UE urmează să înceapă vaccinările în termen de o săptămână după ce autoritatea de reglementare a medicamentelor a aprobat utilizarea unui vaccin de la Pfizer și BioNTech luni.

Experții au spus că nu există dovezi că vaccinurile nu ar proteja împotriva acestei variante, dar lucrează non-stop pentru a determina dacă mutațiile vor afecta cât de bine protejează vaccinul împotriva infecției.

Consilierul științific șef al guvernului britanic, Patrick Vallance, a declarat că restricții mai stricte asupra vieții publice din Marea Britanie sunt probabile.

„Voi spune că dovezile acestui virus sunt că se răspândește cu ușurință, este mai transmisibil, trebuie absolut să ne asigurăm că avem nivelul corect de restricții”, a declarat Vallance într-o conferință de presă găzduită de Johnson.

„Și cred că, prin urmare, este probabil ca măsurile să crească în anumite locuri în timp util, nu să fie reduse”.

Pe lângă blocajele de trafic din jurul porturilor britanice, camioanele au fost, de asemenea, blocate în Calais și în alte porturi franceze. Deși li se permite să treacă din Franța în Marea Britanie, lanțul logistic care menține mărfurile în mișcare a fost lăsat pe dinafară.

„Niciun șofer nu dorește să livreze în Marea Britanie acum, așa că Marea Britanie va vedea aprovizionarea cu marfă secată”, a declarat federația națională de transport rutier FNTR din Franța.

Lanțurile britanice de supermarketuri Sainsbury’s și au declarat că lipsa va începe să apară în câteva zile dacă legăturile de transport nu vor fi restabilite rapid.

„Dacă nu se schimbă nimic, vom începe să vedem lacune în zilele următoare cu privire la salată, câteva frunze de salată, conopide, broccoli și citrice – toate acestea fiind importate de pe continent în această perioadă a anului”, a spus Sainsbury’s.

Alarma globală s-a reflectat și pe piețele financiare. Acțiunile europene au scăzut, iar stocurile de călătorii și de agrement au avut greutatea. Proprietarul British Airways, IAG și easyJet, au scăzut cu aproximativ 7%, în timp ce Air France KLM a pierdut aproximativ 3%.

Wall Street a simțit, de asemenea, durerea, cu pierderi peste tot. Indicele companiilor aeriene S&P 1500 a scăzut cu 3%, în timp ce principalii operatori de croazieră au scăzut cu aproximativ 4%.

Lira sterlină sa prăbușit cu 2,5% față de dolar la un moment dat, înainte de a evalua unele dintre pierderi, în timp ce randamentul obligațiunilor guvernamentale britanice pe doi ani a atins un nivel record.