• Fostul primar Cristian Popescu Piedone a fost eliberat definitiv în urma deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) în Dosarul Colectiv.
  • Instanța a casat soluția de condamnare a lui Piedone și sentința penală pronunțată de Tribunalul București-Secția I Penală pe data de 16 decembrie 2019.
  • Magistrații Înaltei Curți l-au achitat pe Cristian Popescu Piedone de infracțiunea de abuz în serviciu legată de autorizația SC Colectiv Club SRL și au anulat obligația sa de a plăti cheltuielile judiciare către stat, precum și formele de executare emise anterior.

Într-o hotărâre emisă miercuri, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dispus eliberarea definitivă a fostului primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, condamnat în Dosarul Colectiv. Decizia ÎCCJ este definitivă și pune capăt executării pedepsei deținutului.

În urma admiterii recursului în casație formulat de Cristian Popescu Piedone împotriva deciziei de condamnare în dosarul Colectiv, instanța a casat, în parte, decizia atacată, anulând soluția de condamnare a lui Piedone și sentința penală pronunțată de Tribunalul București-Secția I Penală pe data de 16 decembrie 2019.

În cadrul rejudecării, magistrații Înaltei Curți l-au achitat pe Cristian Popescu Piedone pentru infracțiunea de abuz în serviciu legată de autorizația SC Colectiv Club SRL. De asemenea, au fost anulate dispozițiile privind obligarea fostului primar la plata cheltuielilor judiciare către stat și formele de executare emise în baza sentinței penale anterioare.

Recomandări

ROMÂNIA VA EVALUA COMPETENȚELE DE CITIRE
A.I.-UL DUPĂ MOARTE DEVINE AFACERE
SUNTEM ÎN TOPUL DESTINAȚIILOR
INUNDAȚIILE FAC RAVAGII ÎN AFGANISTAN
ELEVII ROMÂNI MERG ÎN ITALIA
NADAL PIERDE LA ROMA

Această decizie a instanței conduce la punerea de îndată în libertate a lui Cristian Popescu Piedone, cu condiția ca acesta să nu fie arestat într-o altă cauză penală.

Eliberarea definitivă a fostului primar Cristian Popescu Piedone reprezintă un moment important în evoluția Dosarului Colectiv și pune capăt executării pedepsei acestuia. Decizia ÎCCJ este considerată finală și nu mai poate fi atacată prin nicio cale de atac legală.

Cristian Popescu Piedone își poate relua funcția

Cristian Popescu Piedone, care a condus Primăria Sectorului 5 în momentul tragediei din Clubul Colectiv, se afla în executarea unei pedepse de 4 ani și 3 luni de închisoare în acest dosar.

În prezent, se fac toate demersurile necesare pentru punerea în libertate a fostului primar, iar aceasta se va realiza în cel mai scurt timp posibil.

Cristian Popescu Piedone poate redeveni primar al Sectorului 5 imediat ce dorește, conform unei hotărâri emise miercuri de Instanța Supremă. Hotărârea are efecte retroactive, începând de la momentul condamnării.

Toni Greblă, fost prefect al Capitalei și actualul șef al Autorității Electorale Permanente, a declarat că fostul primar al Sectorului 5 poate reveni în funcție prin simpla depunere a unei solicitări la Prefectura București.

„Se poate întoarce primar dacă dorește. Trebuie să facă o simplă solicitare la Prefectură. Trebuie să solicite, în baza hotărârii judecătorești de astăzi (miercuri – n.r.), care este definitivă, opozabilă erga omnes. El trebuie să solicite încetarea ordinului prin care s-a constatat încetat de drept mandatul de primar. Atât. De mâine, de poimâine, de când dorește se poate întoarce primar”, a declarat Toni Greblă, care a fost judecător CCR.

Ordinul prefectului de încetare a mandatului lui Cristian Popescu Piedone poate fi anulat la cererea acestuia, având în vedere că hotărârea de condamnare a fost desființată cu efect retroactiv. Prin urmare, Piedone poate solicita încetarea ordinului și se poate întoarce în funcția de primar.

În urma rejudecării, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat pe Cristian Popescu Piedone de acuzația de abuz în serviciu referitoare la autorizația SC Colectiv Club SRL. Instanța a anulat și obligația inculpatului de a plăti cheltuielile judiciare către stat, precum și formele de executare emise în baza sentinței penale anterioare.

Decizia este definitivă.

Citește și: