• Premierul a lansat un nou atac la adresa Curţii Constituţionale.
  • Ludovic Orban: „Trebuie schimbată componenţa, trebuie eliminaţi politrucii”.
  • Preşedintele CCR ameninţă că va sesiza forurile internaţionale.

Cronologia atacurilor dintre Ludovic Orban și Curtea Constituțională

Discuția a pornit în vara anului 2020, când majoritatea parlamentară a dorit să modifice legea numirii alegerilor.

PSD, alături de alți deputați, au decis că Parlamentul este cel care decide data alegerilor parlamentare. Decizia nu a fost pe placul președintelui Klaus Iohannis, prin urmare a atacat legea la Curtea Constituțională.

La finalul lunii septembrie, pe 29, Curtea a respins sesizarea președintelui. În urmă cu două zile, motivarea respingerii a fost formulată: Curtea aprobă decizia parlamentarilor care au susținut că ei pot decide ziua alegerilor.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Acest lucru l-a nemulțumit pe Ludovic Orban, iar ieri i-a criticat pe judecătorii Curții Constituționale. Premierul a spus că ar trebui ca aceasta să fie desființată.

Reacția Curții Constituționale

Președintele Curții Constituționale a reacționat în cursul zilei de ieri. A declarat că ei nu sunt politruci și toți sunt oameni care pot activa în Curtea Constituțională. Prin urmare, ei apără Statul de drept.

Nu este prima oară când Ludovic Orban și președintele Curții Constituționale dezbat acest subiect. Chiar în vara anului curent a avut loc o altă sesiune de replici între cei doi.
 
Orban ameninţă CCR direct după ce judecătorii au decis că Parlamentul stabileşte data alegerilor şi nu Guvernul.

Orban amenință Curtea Constituțională

Alegerile parlamentare au pus pe jar clasa politică. Din pricina lor, Orban a uitat de nenorocirile pe care ţi le-a provocat Covid – 19 şi şi-a găsit un nou inamic: Curtea Constituţională. Pe care o ameninţă direct după ce judecătorii au decis că Parlamentul stabileşte data alegerilor şi nu Guvernul.  

Ludovic Orban, premierul României: „Decizia CCR mi se pare abracadabrantă, mi se pare o încălcare flagrantă a Constituţiei de către organismul care trebuie să fie paznicul Constituţiei. Eu aşa ceva… Trebuie schimbat ceva, nu se mai poate aşa… Trebuie schimbată componenţa Curţii Constituţionale, trebuie eliminaţi politrucii de acolo, trebuie să intre numai magistraţi cu cariere serioase în spate, nu oameni care au făcut politică şi care sunt numiţi acolo ca să răspundă la comenzi politice.”

Atacul direct a ajuns imediat şi la urechile preşedintelui CCR. Valer Dorneanu a ameninţat că-l reclamă pe Orban la Comisia de la Veneţia, la Consiliul Europei şi la Asociaţia Curţilor Constituţionale.   

Valer Dorneanu, preşedinte CCR: În niciun stat din Europa nu există asemenea presiuni şi asemenea atacuri din partea primului ministru.

Marcel Ciolacu a intrat şi el în horă. „Prim-ministrul României atacă statul de drept. Ca prim-ministru nu ai dreptul să comentezi o decizie a CCR într-un stat democratic.”, spune preşedintele PSD.