• Uniunea Europeană a negociat fiecare doză de vaccin care a ajuns în România.
  • România a donat Republicii Moldova 300.000 de doze de AstraZeneca.
  • Dragoș Damian, Terapia Cluj: România nu are capacități de producție pentru vaccin.
  • România a primit 4.3% din dozele de vaccin comandate de UE.
  • Uniunea Europeană a sprijinit dezvoltarea de vaccin cu 2,2 miliarde de euro.

Avem vaccin pentru că Uniunea Europeană a negociat pentru noi, ânia a contractat pentru noi și plătește, parțial, pentru noi. Am primit, la pachet, o dependență de furnizorii externi agreați de Comisia Europeană.

Cristian Terheș, Europarlamentar: „Aceste contracte au fost secretizate, nu au fost publicate. Doi la mână, conțin o serie de clauze, mai ales cu privire la răspunderea delictuală, penală, administrativă, civilă cu privire la efectele secundare ale acestor vaccinuri”

Comisia Europeană a semnat pentru tine și pentru mine contractele pentru vaccin. Cu toate că a început devreme negocierile, campania de vaccinare din Uniunea Europeană a început la trei săptămâni după cea a britanicilor.

Andrei Baciu, vicepreședintele campaniei de vaccinare: „Principiul Uniunii Europene nu reprezintă faptul că noi am primit cadou acest vaccin. Noi plătim, de fapt, toate statele membre, și este un beneficiu, un avantaj. Uniunea Europeană, alături de Statele Unite, au sprijinit procesul de dezvoltare tehnologică, procesul de cercetare științifică, ajutând financiar tot acest proces.”

La poarta Europei, la un pod distanță

Am avut vaccin târziu tocmai pentru că Europa a negociat la sânge prețul vaccinului. Dacă nu am fi fost în Europa, nu am fi avut bani pentru asta. La poarta Europei, la un pod distanță, Moldova a început vaccinarea abia pe 3 martie, cu vaccin de la noi.

Andrei Baciu, vicepreședintele campaniei de vaccinare: „Vedeți în această competiție globală, tocmai apartenența la un pol de putere global face ca să putem accesa, împreuna cu toate celelalte state membre vaccinul. Altfel, discuția ar fi fost puțin cam dificilă și )putem să ne uităm cum ar fi fost la diverse state. Să luam un exemplu, cel al Republicii Moldova, care a putut sa demareze campania de vaccinare grație efortului pe care România l-a făcut.”

Recomandări

SWIFT ÎȘI SURPRINDE FANII
REEGELE CHARLES SE ÎNTÂLNEȘTE CU HARRY
LUPTELE DIN RAFAH SE ÎNCHEIE
NETANYAHU: BIDEN ASCUNDE ARME
CUM SE SIMTE ORAN DUPĂ IMPLANT
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD


Tot în afara Uniunii Europene e și Serbia, care a primit vaccin de la ruși. Dar președintele Aleksandar Vučić nu a rămas doar la mâna lui Putin. A făcut rost de vaccin de la Pfizer și AstraZeneca, dar și de la chinezi.

Sasa Dragojlo, jurnalist sârb: „Președintele nostru a spus la începutul pandemiei că UE nu ne ajută suficient. Și China s-a folosit de asta ca să își marcheze teritoriul.”

Atât de bine s-a mișcat China, încât a reușit să bată palma pentru prima fabrică de vaccin în Europa în Serbia. Primul termen pentru primele doze de vaccin era în octombrie. S-a amânat puțin, Vucici începe să fabrice Sputnik pentru prietenul Putin, și promite că anull viitor o să aibă și vaccin rusesc și vaccin chinezesc. Am putea produce și noi vaccin. Așa a promis Florin Cîțu. Dar nu am reuși nici dacă am avea patentul vaccinului.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Oricum România are vaccin suficient, dar dacă România ar vrea să-l fabrice și să-l exporte, nu am avea capacitățile de producție necesare în acest moment. Dacă ne apucăm de o construcție în Greenfiled cum se spune, probabil că în doi ani de zile am putea să avem o fabrică de vaccinuri în România din care să și exportăm.”


Nu știm cine a negociat pentru România contractele pentru vaccin. În spatele secretului comercial nu știm nici câți bani a dat Comisia pentru noi, nici cât am contribuit pentru fiecare doză de vaccin. Foarte secretele negocieri și contracte s-au încheiat prost. Îți amitesc de AstraZeneca, nici acum nu și-a onorat angajamentele și este în pregătire un proces.


Andrei Baciu, vicepreședintele campaniei de vaccinare: „Contractele sunt deja făcute de Comisia Europeană. După semnarea acestor contracte, singurul lucru pe care statele membre îl fac discută unilateral cu privire la chestiuni legate de transport și evident de plată.”

Toate țările Uniunii au început vaccinarea în aceeași zi, pe 27 decembrie și au primit doze de vaccin proporțional cu populația. Nouă ne revine 4,3% din fiecare precontract semnat. Cel puțin în teorie, pentru că, în practică, toate firmele au avut întârzieri la livrare Pentru că fiecare țată a putut spune dacă vrea sau nu un anumit vaccin, serul a dus la o criză în timpul summitului european din 25 martie. AstraZeneca livra vaccinul promis, numărul cazurilor creștea în multe țări care ar fi trebuit să vaccineze rapid și care nu aveau vaccin. Sebastian Kurz a cerut și el mai mult vaccin, deși Austria nu avea o situație proastă. L-au refuzat mai multe state, printre care și Germania. Așa că s-a opus redistribuirii vaccinului.