- Creșterea celor 40 de taxe este iminentă pentru a acoperi gaura la buget de 10 miliarde de euro.
- Tănase Stamule: În funcție de cât reducem cheltuielile, vom vedea cât cresc taxele.
- 4,4% din PIB, adică 70 miliarde de lei este ținta de deficit bugetar în 2023.
Pâna la finalul acestei săptămâni, Guvernul trebuie să vină cu ordonanța de urgență privind măsurile fiscal bugetare. Dacă liberalii negociază în Coaliție diminuarea cheltuielilor publice, social democrații merg mai degrabă pe creșteri de taxe.
Cum poate afecta creșterea taxelor și reducerea cheltuielilor publice economia țării per ansamblu?
Călin Donca, producător de energie verde simte pe propria piele efectele colapsului economic.
„Vreau să spun că sunt îngrozit de această idee prin care taxele vor crește. În loc să fim ajutați să creștem profiturile la noi în țară, să ajutăm statul prin profituri, nu prin taxe. Ne alarmează si ne sperie. Nu cred că este o soluție bună, nu ajută economia României pe termen lung. Dacă omorâm acest sistem antreprenorial, nu văd unde am putea avea profituri”.
În 2020 Guvernul a modificat legea pentru furnizorii de energie și multe companii din domeniu nu s-au mai putut susține financiar.
„Statul a liberalizat piața pentru furnizorii de energie în 2014. A fost ca o gură de aer proaspăt, iar în 2020 a reglementat-o înapoi. A făcut mai mult rău decât bine. La ora aceasta pe partea de producție a energiei, firmele mari, străine, sunt ajutate să obțină anumite avize și autorizații pentru a demara construcția unor panouri fotovoltaice. România rămâne la nivelul studiu pentru soluție. Este îngrozitor cum o firmă străină primește avizul în 3 luni, iar o companie românească trebuie să aștepte și un an”.
Citește și: