• STS anunță că testarea interconectării la nivelul UE a certificatelor verzi de călătorie a fost un succes
  • Certificatul verde are date precum numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent și date medicale
  • Certificatul COVID va fi valabil timp de un și intră în teste din 15 iunie

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a transmis, miercuri, propunerile UE privind forma cerificatelor de călătorie pentru cele trei tipuri de situații: persoane vaccinate, persoane recuperate după COVID și persoane care au un test negativ în ultimele 72 de ore.

STS anunță că testarea interconectării la nivelul UE a certificatelor verzi de călătorie a fost un succes. Certificatul verde are date precum numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent și date medicale.

Testarea de interconectare realizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale cu grupul tehnic de lucru de la nivel european s-a realizat cu succes.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

Sistemul informatic aflat în dezvoltare la STS facilitează generarea certificatelor digitale UE privind COVID, transmiterea elementelor de siguranță care permit verificarea, centralizarea acestora în gateway-ul european și validarea codurilor QR de către celelalte state membre ale Uniunii Europene.

În cursul zilei de miercuri, potrivit programării stabilite la nivel european, România a realizat testarea de interconectare la gateway-ul UE care centralizează și administrează cheile publice ale țărilor membre, necesare pentru verificarea semnăturilor digitale.

Testarea s-a realizat în comun cu Letonia.

Pentru implementarea certificatelor digitale UE în România, STS a realizat infrastructura de comunicații și sistemul informatic care permit interconectarea cu gateway-ul european.

În cadrul testului s-a realizat upload-ul cheii publice a certificatului DSC (document signing certificate) în gateway-ul UE (DGCG) pentru centralizare.

Cu ajutorul cheii private vor fi semnate certificatele digitale UE emise de România

Certificatul digital UE conține date de identificare esențiale – numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului.

După implementarea sistemului informatic în România, preluarea datelor ce vor fi incluse în certificatele digitale UE se va realiza automat din Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 și din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Certificatele vor fi emise în format digital, cu posibilitatea de a fi afișate pe smartphone, însă vor putea fi prezentate și în formă tipărită. Acestea vor include un cod QR care va conține o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. Semnătura digitală aparține emitentului, astfel încât cetățenii nu vor avea nevoie de o semnătură digitală.

Certificatele digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în spațiul european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare.

Următoarea etapă cuprinde finalizarea portalului securizat de unde cetățenii vor putea să își descarce certificatele digitale UE și realizarea internă a testelor de performanță și de securitate ale sistemului informatic.

Potrivit calendarului de lucru de la nivel european, certificatele digitale UE vor fi implementate la începutul lunii iulie. Din punct de vedere tehnic, specialiștii STS vor putea asigura implementarea sistemului informatic în acord cu graficul stabilit de experții UE.

Certificatul COVID va fi valabil timp de un și intră în teste din 15 iunie

De la 1 iulie, poți să călătorești în Uniunea Europeană cu certificatul digital European COVID. La Bruxelles, liderii Uniunii au decis că documentul va fi în vigoare timp de un an. Certificatul îți va asigura libertatea de mișcare.

„Infrastructura IT va fi gata la nivelul UE începând cu 1 iunie și, începând cu jumătatea lunii iunie, când regulamentul intră în vigoare, statele membre se vor putea conecta live la sistem”, a spus Ursula Von Der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Consensul european s-a oprit însă după ce au fost depășite discuțiile despre COVID. Merkel, Macron, Draghi și ceilalți lideri nu se înțeleg când vine vorba de relația cu Rusia.

În timp ce Polonia și țările baltice vor menținerea situației actuale, președintele Franței și cancelarul Germaniei preferă reluarea dialogului cu Vladimir Putin.

Atât în privința Belarusului cât și a Rusiei, astăzi suntem la limita politicii de sancțiuni. Să declanșăm un conflict armat? Rupem complet relațiile? Am făcut deja asta. Mergem mai departe, dar în ce direcție?”, se întreabă președintele Franței, Emmanuel Macron.