- După trei ani de premieri PNL, România are deficit bugetar. Marcel Ciolacu trebuie să acopere gaura bugetară de 10 miliarde euro.
- Sunt vehiculate scenarii de creșterea taxelor, dar mediul de afaceri fierbe.
- Florin Jianu: ,,Nu IMM-urile, nu întreprinderile, nu mediile de afaceri au provocat această situație. Nu suntem noi Acarul Păun sau vinovatul de serviciu„.
Coaliţia PSD-PNL caută soluţia salvatoare să acopere gaura bugetară de 10 miliarde de euro. Creşterea taxelor este iminentă şi în vizor se află toate cele 40 de taxe.
Premierul Ciolacu are de ales: ori majorează acum taxele şi impozitele plus reducerea cheltuielilor bugetare, ori vinde toată Hidroelectrica ca să acopere gaura bugetară.
Mediul de afaceri fierbe
În tot acest timp în care sunt vehiculate zeci de scenarii de creşteri de taxe, mediul de afaceri fierbe şi cere să fie consultat pentru orice modificare fiscală.
Pentru ALEPH NEWS, Florin Jianu, președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România, declară:
,,În primul rând, să știți că nu sunt de acord cu această abordare, fie mărim taxele, fie vindem un astfel de bun al statului. Nu cred că este o soluție unică, există mai multe componente unei soluții majore. În primul rând, nu IMM-urile, nu întreprinderile, nu mediile de afaceri au provocat această situație. Nu suntem noi Acarul Păun sau vinovatul de serviciu. Nu modifici taxele și impozitele pe parcursul unui an fiscal pentri că vei avea de fapt un recul al economiei și un răspuns contrar a ceea ce te aștepți”.
Taxele ar putea arunca în aer economia
Întreaga lume a businessului românesc avertizează că orice modificare a sistemului fiscal în sensul majorării de taxe şi impozite sau eliminarea facilităţilor fiscale – IT, construcţii, agricultură şi industrie alimentară – va arunca în aer economia.
Antreprenorii vin cu avertismente pentru premierul Marcel Ciolacu.
,,Vom avea o încetinire a economiei și din păcate, guvernul României, pe lângă lipsa unor măsuri de dezvoltare de peste un deceniu, se încearcă mereu să vină cu soluții pansament, care în loc să fie anticiclice, adică să stimuleze creșterea când economia încetinește, respectiv să o stimuleze când economia se blochează, vine cu acest palier de taxe. E greșită abordarea”, a declarat Andreea Paul, antreprenor de la Inițiativa pentru Competitivitate pentru ALEPH NEWS.