• Președintele american Joe Biden a salutat emiterea de către Curtea Penală Internațională a unui mandat de arestare împotriva omologului său rus, Vladimir Putin.
  • CPI l-a acuzat pe președintele Putin de comiterea de crime de război în Ucraina – lucru pe care președintele Biden a declarat că liderul rus l-a făcut „în mod clar”.
  • Putin ar putea fi acum arestat dacă pune piciorul în oricare dintre cele 123 de state membre ale Curții.

Președintele american Joe Biden a salutat emiterea de către Curtea Penală Internațională a unui mandat de arestare împotriva omologului său rus, Vladimir Putin, scrie BBC.

CPI l-a acuzat pe președintele Putin de comiterea de crime de război în Ucraina – lucru pe care președintele Biden a declarat că liderul rus l-a făcut „în mod clar”. Acuzațiile se concentrează pe deportarea ilegală a copiilor din Ucraina în Rusia de la invazia Moscovei din 2022.

Moscova a negat acuzațiile și a denunțat mandatele ca fiind „scandaloase”.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Rusia nu este o țară membră a CPI, ceea ce înseamnă că instanța, cu sediul la Haga, nu are nicio autoritate în această țară. Cu toate acestea, ar putea să-l afecteze pe Putin în alte moduri, cum ar fi imposibilitatea de a călători la nivel internațional. El ar putea fi acum arestat dacă pune piciorul în oricare dintre cele 123 de state membre ale Curții.

Președintele Biden a declarat că, deși curtea nu are nicio influență nici în SUA, emiterea mandatului „reprezintă un punct de vedere foarte puternic”. „A comis în mod clar crime de război”, a declarat el reporterilor.

Națiunile Unite au publicat, de asemenea, un raport la începutul acestei săptămâni, care a constatat că mutarea forțată de către Moscova a copiilor ucraineni în zonele aflate sub controlul său a reprezentat o crimă de război.

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a mulțumit dlui Khan și CPI pentru decizia lor de a formula acuzații împotriva „răului de stat”.

Citește și:

Țara care interzice turiștilor să facă drumeții singuri: „Când călătorești singur, în caz de urgență nu există nimeni care să te ajute”

Coreea de Nord: Aproape 800.000 de persoane s-au oferit voluntari pentru a lupta împotriva SUA

Cele mai populare nume de bebeluși în 2023. Lista din care te poți inspira