• Șeful diplomației americane, Antony Blinken a declarat că apropierea ruso-chineză arată ca „o căsătorie din interes” .
  • Xi Jinping a călătorit pentru o vizită de două zile în Rusia, concentrată pe consolidarea legăturilor cu Putin.
  • Secretarul de stat a încurajat orice țară care îl primește pe Putin pe teritoriul său să profite de ocazie pentru a-l extrăda, în urma mandatului de arestare emis de CPI.

Apropierea ruso-chineză arată ca „o căsătorie din interes” , a declarat miercuri șeful diplomației americane, Antony Blinken, scrie Aljazeera.

„Parțial pentru că au o viziune foarte diferită asupra lumii față de a noastră, au intrat într-o căsătorie de conveniență. Nu sunt sigur că este din convingere” , a spus secretarul de stat la interviu de Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului SUA.

„Rusia este în mod clar partenerul junior în această relație” , a adăugat el.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Președintele chinez Xi Jinping a călătorit pentru o vizită de două zile în Rusia, concentrată pe consolidarea legăturilor cu omologul său Vladimir Putin.

În timpul acestei vizite, Vladimir Putin și Xi Jinping au lăudat marți intrarea într-o ,,nouă eră” a relației lor ,,speciale” cu Occidentul, președintele rus susținând cu prudență planul chinez de soluționare a conflictului din Ucraina.

„Nu sunt sigur că Rusia sau Putin vor ordine mondială, mai degrabă dezordine mondială” , a spus el.

În fața unei alte comisii parlamentare, miercuri dimineață, secretarul de stat indicase că China nu a ,,depășit încă linia” de a livra arme letale Rusiei.

,,Până în prezent, nu i-am văzut să treacă această linie” , a spus el.

De mai multe săptămâni, diplomația americană exercită presiuni diplomatice intense asupra Chinei pentru a o împiedica să livreze echipamente militare importante Moscovei, implicată în conflictul din Ucraina.

La jumătatea lunii februarie, Washingtonul a anunțat că China ia în considerare o astfel de opțiune și au existat rapoarte despre mici transporturi trimise de companii chineze la Moscova.

Blinken a respins încă o dată propunerile de pace chinezești care, în opinia Washingtonului, ar aduce doar beneficii militare Rusiei.

,,Cred că sprijinul diplomatic, politic și, într-o anumită măsură, material (din partea Chinei) pentru Rusia este, desigur, împotriva interesului nostru de a vedea acest război încheiat” , a declarat Blinken în fața Congresului.

Secretarul de stat a încurajat, de asemenea, orice țară care îl primește pe Vladimir Putin pe teritoriul său să profite de această ocazie pentru a-l extrăda, în urma mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI).

,,Cred că cei care sunt membri ai Curții și care au obligații trebuie să-și îndeplinească aceste obligații” , a spus el, răspunzând la întrebarea dacă Statele Unite l-ar aresta pe Putin dacă acesta s-ar duce pe teritoriul american. Statele Unite nu sunt membre ale CPI.

Iar o lege care datează din 2002 împiedică, în principiu, guvernul american să asiste în mod oficial Curtea.

,,Nu cred că plănuiește să vină aici în curând” , a adăugat Blinken, refuzând să spună ce ar face Statele Unite în acest caz.

Ultima vizită a lui Putin în Statele Unite a avut loc în 2015, când a participat la Adunarea Generală a ONU.

Rusia face parte din forumul Apec, care va organiza un summit în noiembrie la San Francisco, dar este puțin probabil ca Statele Unite să-l invite pe președintele rus acolo.

Citește și:
Numărul de miliardari din China scade. Ce provoacă pierderi bogaților lumii

FOTO-VIDEO. Xi Jinping a ajuns la Moscova. La ce să ne așteptăm de la discuțiile dintre China și Rusia

Blinken și Lavrov s-au întâlnit pentru prima dată de la conflictul din Ucraina la G20. Ce au discutat?