- Educația pierde 400 de milioane de euro din bugetul pentru PNRR
- S-au luat bani de la laboratoarele de științe și universități
- Sorin Cîmpeanu: „De fapt, am rămas cu 4,1 miliarde pentru Educație, pentru că la cele 3,7 miliarde de euro se adaugă încă 405 milioane de euro”
Programul președintelui Klaus Iohannis – „România educată” – va primi mai puțini bani în Planul Național de Redresare și Reziliență decât s-a anunțat inițial. Cu 400 de milioane de euro mai puțin din bugetul inițial al PNRR de 4,1 miliarde de euro.
Au confirmat și Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, și Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Cei doi miniștri spun că așa ne obligă Comsiia Europeană. A fost nevoie de o ajustare în minus pe toate domeniile.
„A fost o alocare inițială de 4 miliarde, acum sunt 3,7 miliarde. În acest moment PNRR-ul României are 12% pentru Educație, este mult peste media europeană și peste recomandarea Parlamentului European. Sunt mândru că am făcut această alocare și mi se pare aberant să se discute că a pierdut ceva educația. Nu știu cum și-a imaginat cineva că putem ajunge de la 40 de miliarde la 29 fără să scădem de undeva”, a spus Cristian Ghinea.
Sorin Cîmpeanu a vorbit la Aleph News despre banii alocați Educației.
„Nu s-a renunțat la niciun proiect. (…) De fapt, am rămas cu 4,1 miliarde pentru Educație, pentru că la cele 3,7 miliarde de euro se adaugă încă 405 milioane de euro de investit în infrastructura școlară. Oricum este mai mult decât a primit Ministerul Educație, de când România a intrat în Uniunea Europeană. important este cum vom folosi eficient aceste resurse financiare”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educației a enumerat și cele mai mari proiecte în care vor fi investiți acești bani.
„Este vorba de componenta de infrastructură, inclusiv dotarea a 10.000 de laboratoare de știință, digitalizarea educației, măsuri pentru reducerea abandonului școlar, susținerea învățământului profesional, în special al învățământului dual. Este vorba despe construcția și susținerea formei de educație a antepreșcolarilor”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Cu siguranță vom scăpa de școlile cu toaletă în curte, spune ministrul Educației.
„Pentru oricine va fi ministru al Educației nu va mai exista scuza că nu au existat resurse financiare pentru a rezolva o bună parte din problemele cronice din sistemul de educație”, susține Sorin Cîmpeanu.