• Sistemul utilizat este „first-past-the-post” prin care candidatul cu cele mai multe voturi într-o circumscripție devine membru al parlamentului.
  • Dacă Partidul Laburist câștigă alegerile generale din UK, se anticipează schimbări în relația cu Uniunea Europeană.
  • Ștefan Popescu, analist politic, spune că o victorie a laburiștilor nu înseamnă o revenire în Uniunea Europeană.

Astăzi în Marea Britanie au loc alegerile generale. Sistemul utilizat este „first-past-the-post” prin care candidatul cu cele mai multe voturi într-o circumscripție devine membru al parlamentului. Dacă Partidul Laburist câștigă alegerile generale din Marea Britanie, se anticipează schimbări în relația cu Uniunea Europeană.


Ștefan Popescu, analist politic, spune că o victorie a laburiștilor nu înseamnă o revenire în Uniunea Europeană.

„O eventuală victorie a Partidului Laburist nu înseamnă o revenire în Uniunea Europeană și nici organizarea vreunui referendum. Dar va însemna o schimbare de ton, o încercare de apropiere de Uniunea Europeană”, spune Ștefan Popescu.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Ștefan Popescu: „Având în vedere că guvernele conservatoare care s-au succedat de la organizarea referendumului pentru Brexit și până în prezent și ieșirea efectivă a Marii Britanii din Uniunea Europeană în 2021 au căutat să corecteze această prezență masivă în relațiile comerciale ale Marii Britanii cu Uniunea Europeană, prin dezvoltarea unor parteneriate cu țări îndepărtate din Commonwealth, dar și cu Statele Unite ale Americii, această strategie și-a dovedit limitele. Uniunea Europeană rămâne principala piață pentru Marea Britanie, iar guvernul laburist va căuta să găsească formule de cooperare mult mai echilibrate, de dezvoltare a dialogului cu Uniunea Europeană, de creare a unor mecanisme noi. Marea Britanie va rămâne un actor angajat în securitatea europeană.”

Cum ar putea influența o victorie laburistă renegocierea acordurilor comerciale post-Brexit? Nu cred că se va ajunge chiar la o renegociere a acordurilor post-Brexit. Probabil anumite instrumente adiționale vor putea fi create, mai ales în contextul actual.

Contextul actual din Uniunea Europeană nu permite o asemenea abordare. Vor avea loc și schimbări politice, este nevoie de unanimitatea statelor membre și cred că de la anul vom putea avea un context favorabil rediscutării unor aspecte care țin de raporturile comerciale între cele două maluri ale Canalului Mânecii. Dar Marea Britanie are ce să ofere la schimb.

Citește și