- Cauciucuri perforate, atacuri cibernetice și interlocutori amenințați. Sunt doar câteva dintre măsurile pe care China le ia împotriva corespondenților străini.
- În prima jumătate a anului 2020, China a expulzat cel puțin 18 jurnaliști de la New York Times, Wall Street Journal și Washington Post.
- Jurnaliștii străini au fost implicați în presupuse investigații de securitate națională, le-au fost anulate acreditările de presă și li s-a refuzat reînnoirea vizelor.
În anul declanșării pandemiei China și-a „sporit dramatic” eforturile de îngreunare a activității reporterilor străini, scrie Süddeutsche Zeitung. Clubul corespondenților străini din China (FCCC), care publică periodic rapoarte privind problemele cu care se confruntă mass-media străină în China, a declarat că autoritățile chineze „urmăresc și expulzează” jurnaliștii, îngrădind posibilitatea acestora de a realiza reportaje despre pandemia de COVID-19.
În ultimul an, autoritățile au folosit toate mijloacele posibile pentru a intimida și hărțui jurnaliștii
În luna mai a anului trecut, un jurnalist american a vrut să viziteze o peșteră din sudul Chinei, unde în trecut cercetătorii chinezi au examinat lilieci purtători de coronavirusuri asemănătoare virusului Sars-CoV-2. Jurnalistul lucra la un reportaj despre căutarea originii pandemiei. În timpul unei opriri, două cauciucuri ale mașinii pe care o închiriase au fost perforate, iar după ce a vizitat peștera, persoane necunoscute au pătruns în camera sa de hotel și i-au distrus toate imaginile de pe camerele de fotografiat.
Acesta este doar unul dintre numeroasele exemple care mărturisesc faptul că, în ultimul an, starea libertății presei din China „s-a deteriorat semnificativ”. Acesta este concluzia la care a ajuns Clubul corespondenților străini din China (FCCC), după un sondaj la care au participat 150 de membri. Anul trecut autoritățile chineze au folosit toate mijloacele disponibile pentru a-i intimida și hărțui pe jurnaliștii străini, pe colaboratorii și pe interlocutorii acestora din China, au declarat membrii clubului.
42 % dintre cei chestionați au declarat că li s-a refuzat accesul la informații sub pretextul măsurilor de protecție în fața pandemiei.
Vizele pe termen scurt sunt arma principală pe care guvernul chinez o folosește în persecutarea jurnaliștilor
Spre deosebire de alte grupuri profesionale, jurnaliștilor continuă să li se îngreuneze intrarea în China, chiar și în cazul în care au domiciliu acolo. Guvernul chinez folosește acum vizele ca pe o armă, a spus FCCC. Fiecare al șaselea corespondent primește doar vize de scurtă durată, între o lună și trei luni. De regulă însă se acordă vize de un an.
Cel puțin 18 jurnaliști de la New York Times, Wall Street Journal și Washington Post a trebuit să părăsească China. Este cel mai mare număr de expulzări de la masacrul din Piața Tienanmen, din 1989.
Nicio agenție de știri americană nu a mai primit viză din septembrie 2020. Ultimii doi corespondenți ai presei australiene au fost și ei obligați să părăsească țara în grabă după ce au primit amenințări.
Totodată, accesul la informații libere este din ce în ce mai dificil, potrivit FCCC. 88% dintre cei chestionați au declarat că interlocutorii lor au anulat interviurile pe motiv că nu mai au voie să vorbească cu jurnaliștii străini.
Luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, a respins rezultatele sondajului, spunând că reprezintă un raport „nefondat”. Mai mult, referindu-se la FCCC, a declarat: „Nu am recunoscut niciodată această organizație pe care ați menționat-o”. China este un stat constituțional și toată lumea aflată în țară trebuie să respecte legile chineze, a spus reprezentantul guvernului. Jurnaliștii străini sunt bineveniți. Dar: „Ceea ce respingem sunt prejudecățile ideologice împotriva Chinei și „știrile false” fabricate în numele libertății presei”.