Cum se aseamănă arestarea jurnalistului Roman Protasevich cu momentul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi

O aterizare forțată de împrejurări. Momente de panică și neliniște. O diversiune:  anunțul că o bombă ar fi la bordul unui avion comercial a făcut ca aeronava Ryanair care trebuia să ajungă Vilnius să fie deturnată pe aeroportul din Minsk. Otrăvirea lui Aleksei Navalnîi a fost un moment asemănător.

În august 2020 opozantul lui Putin s-a urcat în avion în Tomsk și trebuia să ajungă la Moscova. Înainte de zbor a băut un ceai, iar în timpul zborului i s-a făcut rău. Fusese otrăvit cu o neurotoxină. Starea lui Navalnîi se agravase atât de tare, încât avionul a aterizat de urgență la Omsk. A ajuns până la urmă în Germania, unde a fost tratat. În septembrie anul trecut Rupert Colville, purtător de cuvânt al Comisarului pentru Drepturile Omului din cadrul ONU, cerea o anchetă independentă în cazul lui Navalnîi.

„Navalnîi este clar cineva care are nevoie de protecția statului, chiar dacă este un ghimpe pentru autorități. Așa cum spune și Înaltul Comisar nu este suficient să negi că a fost otrăvit și să negi nevoia unei anchete temenice, independente, imparțiale și transparente în cazul acestei tentative de asasinat”, a spus Rupert Colville.

Navalnîi s-a întors în Rusia și acum este încarcerat. A fost reținut când a aterizat pentru că nu se prezentase autorităților, cât timp fusese bolnav, așa cum prevedeau condițiile unei pedepse într-o condamnare cu suspendare din 2014. 

„Domnul Putin şi-a dat seama că sistemul lui nu-şi permite să le dea oamenilor mai multe democraţie, de aceea în 2012 şi-a schimbat complet strategia şi a început să aresteze oameni, a început să fabrice dosare penale”, spunea Alexei Navalnîi.

Exit mobile version