• Provocări precum schimbările climatice, bolile, crizele financiare şi perturbările tehnologice „sunt susceptibile de a se manifesta mai frecvent şi intens în aproape fiecare regiune şi ţară”
  • Raportul a prezentat cinci scenarii posibil pentru cum va arăta lumea în 2040
  • Cei mai optimist scenariu prezintă – „o renaştere a democraţiilor”

Bolile, decalajul dintre bogaţi şi săraci, schimbările climatice şi conflictele dintre şi între naţiuni vor prezenta provocări mai mari în deceniile următoare, pandemia COVID-19 înrăutăţind deja unele dintre aceste probleme, se arată într-un raport realizat de serviciile informaţii americane.

Scenariile sunt expuse într-un raport al serviciilor de informaţii din SUA

Rivalitatea dintre China şi o coaliţie de naţiuni occidentale condusă de SUA se va intensifica probabil, alimentată de schimbări militare, demografie, tehnologie şi diviziuni asupra modelelor de guvernare, se arată în raportul Global Trends 2040: A More Contested World.

Puterile regionale şi actorii nestatali pot exercita o influenţă mai mare, cu un rezultat probabil ce va duce la „un mediu geopolitic mai predispus la conflicte şi mai volatil şi o cooperare internaţională slabită”.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Raportul celor mai buni analişti ai serviciilor de informaţii din SUA, care este produs la fiecare patru ani, a evaluat tendinţele politice, economice, sociale şi de altă natură care cel mai probabil vor forma mediul de securitate în următorii 20 de ani, relatează Reuters.

„Intenţia noastră este de a ajuta factorii de decizie politică şi cetăţenii să se pregătească pentru o serie de posibile scenarii pentru viitor”, au scris autorii, menţionând că nu fac previziuni specifice.

Provocări precum schimbările climatice, bolile, crizele financiare şi perturbările tehnologice „sunt susceptibile de a se manifesta mai frecvent şi intens în aproape fiecare regiune şi ţară”, se precizează în raport.

Pandemia de coronavirus care a ucis peste 3 milioane de oameni a marcat cea mai mare „întrerupere globală” de după cel de-al Doilea Război Mondial, cu consecinţele care vor dura probabil ani de zile. COVID-19 a expus şi uneori a extins disparităţile în domeniul sănătăţii, a ridicat datoriile naţionale, a accelerat naţionalismul şi polarizarea politică, a adâncit inegalităţile, a alimentat neîncrederea în guvern şi a evidenţiat eşecul cooperării internaţionale.

În acest proces, acesta încetineşte şi posibil inversează progresul în combaterea sărăciei, a bolilor şi a inegalităţii de gen. Raportul prevede că multe probleme cauzate de pandemie vor creşte până în 2040.

„Există un anumit set de tendinţe pe care le-am identificat, care par să se accelereze sau să devină mai puternice din cauza pandemiei.”

Raportul a prezentat cinci scenarii posibil pentru cum va arăta lumea în 2040

Cei mai optimist scenariu prezintă – „o renaştere a democraţiilor” – în care guvernele democratice s-ar dovedi „mai capabile să încurajeze cercetarea ştiinţifică şi inovaţia tehnologică, catalizând un boom economic”.

Cel mai pesimist scenariu prezintă o acutizare a vulnerabilităţilor care susţin modul în care COVID-19 şi încălzirea globală ar putea distruge aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, ducând la revolte în Philadelphia care ucid „mii de oameni”.