• În ultimele 24 de ore, Thailanda a înregistrat 2.532 de noi îmbolnăviri COVID, 22 de decese, sâmbătă, 25 decembrie, au fost 30 de morți și 2.766 de noi cazuri la o populație de 70 milioane locuitori.
  • Toate școlile din regiunea Kalasin au fost închise până pe 30 decembrie din cauza răspândirii rapide a Omicron.
  • Virusul s-ar fi împrăștiat, rapid, de la un cuplu care a călătorit recent în Belgia, testați negativ la întoarcere și care s-au îmbolnăvit ulterior.

Săptămâna trecută, piața Rongsee a fost închisă pentru 14 zile. Asta după ce un cuplu a mâncat la cină aici, într-un restaurant, împreună cu familia. Cei doi se întorseseră în Thailanda, pe 10 decembrie, din Belgia. La sosire, testul lor COVID a indicat rezultate regative. Au început, însă, să se simtă rău și au fost internați pe 18 decembrie într-un spital privat. Un rând nou de teste a indicat că erau infectați cu tulpina Omicron.

Toți cei care au fost cu ei în restaurant au fost testați. 100 de teste au ieșit pozitive: alți clienți, personal al restaurantului și o formație muzicală. Dintre cele 100 de teste pozitive, 22 au arătat la secvențiere prezența Omicron. Cazul arată cât de ușor se transmite Omicron.

Pentru că noua tulpină s-a răspândit atât de repede, toate școlile din regiune au fost închise după depistarea acestor cazuri, nu doar piața în care a mâncat cuplul întors din Belgia. Sectorul public a anulat toate ceremoniile de Anul Nou, iar privații sunt rugați să nu depășească 100 de participanți la festivitățile pe care le organizează și aceste petreceri pot fi organizate doar cu permisiunea autorităților locale.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
CARE-I SOARTA PENTRU TESLA?

Thailanda e dependentă de turism

Medicii din Thailanda se așteaptă ca la începutul lunii ianuarie, Omicron să devină tulpina dominantă în circulație. Șeful Secției de Boli Respiratorii a spitalului Siriraj spune că țara trebuie să se pregătească pentru cel puțin 20 de mii de cazuri pe zi. O creștere de 10 ori a numărului de îmbolnăviri din momentul de față. 50% dintre îmbolnăviri, potrivit aceleeași surse, vor fi cu tulpina Omicron. Doar că, pe datele actuale, doar 2% dintre cei infectați cu Omicron fac forme severe de COVID, în comparație cu 5% când vine vorba despre tulpina Delta.

Thailanda a însăprit regulile de circulație și pentru turiști chiar dacă mare parte din veniturile sale se bazau pe această industrie. În 2019, înainte de pandemie, aproximativ 22% din PIB Thailandei era generat din turism, în 2020, procentajul a scăzut dramatic până la puțin sub 7%.

Într-o încercare de a-și relaxa condițiile de intrare în țară pentru turiști, în a doua parte a anului 2021, Thailanda a introdus programul Test & Go pentru aproape 70 de țări. Turiștii din țările de pe această listă erau obligați să facă un test RT-PCR la plecare, dacă aveau rezultat negativ, se puteau îmbarca în zborul planificat. La sosirea în Thailanda făceau un al doilea test și dacă rezultatul era negativ puteau circula fără restricții. Programul a fost oprit la mijlocul lunii decembrie. Cei 200 de mii de turiști care apucaseră, deja, să aplice pentru el, pot intra în Thailanda. Numai că, suplimentar, la 7 zile de la sosire mai fac un test RT-PCR, în locații special desemnate, pe cheltuiala guvernului thailandez.