- Curtea Constituțională a Coreei de Sud a anulat destituirea prim-ministrului Han Duck-soo, restabilindu-l în funcția de președinte interimar.
- Han fusese destituit după ce s-a opus numirii de noi judecători și a refuzat să sprijine legea marțială.
- Decizia curții subliniază că nu existau motive legale pentru demitere.
Curtea Constituțională a Coreei de Sud a decis să anuleze destituirea prim-ministrului Han Duck-soo și să-i restabilească poziția de președinte interimar, marcând astfel o nouă răsturnare politică într-o perioadă de turbulențe politice în țară. Han a preluat funcția de președinte interimar după ce președintele Yoon Suk Yeol a fost destituit în urma unei declarații scurte de lege marțială făcute anul trecut. Han a ocupat această funcție pentru mai puțin de două săptămâni înainte de a fi destituit și suspendat pe 27 decembrie, după un conflict cu parlamentul condus de opoziție, care i-a cerut să numească trei noi judecători la Curtea Constituțională, scrie The Guardian.
Advertisment
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a decis, cu majoritate de șapte la unu, să respingă destituirea lui Han. Cinci dintre cei opt judecători au considerat că propunerea de destituire a fost validă, dar nu au găsit suficiente motive pentru a-l destitui pe Han, având în vedere că nu a încălcat Constituția sau legea sud-coreeană în legătură cu anunțul de lege marțială sau cu posibilele tentative de insurecție. Doi judecători au considerat că propunerea de destituire era invalidă din start, întrucât nu a fost adoptată de două treimi dintre parlamentarii din Adunarea Națională, iar un judecător a votat pentru destituirea lui Han.
După restabilirea sa în funcție, Han a mulțumit curții pentru „decizia înțeleaptă” și a declarat că speră ca aceasta să ajute la reducerea polarizării politice din țară. „Cred că toți cetățenii vorbesc clar împotriva acestei sfere politice extrem de polarizate. Nu există loc pentru diviziune acum. Prioritatea noastră este să mergem înainte,” a adăugat Han.
Recomandări
Han, în vârstă de 75 de ani, a avut o carieră de trei decenii în poziții de conducere sub cinci președinți, atât conservatori, cât și liberali, fiind un exemplu rar de oficial care a reușit să depășească granițele partidelor. Cu toate acestea, parlamentul condus de opoziție l-a acuzat că nu a făcut suficient pentru a împiedica decizia lui Yoon de a impune legea marțială, acuzație pe care Han a negat-o.
În timp ce cazurile legate de Yoon și Han erau în curs de examinare la Curtea Constituțională, ministrul de finanțe, Choi Sang-mok, a preluat funcția de președinte interimar. Parlamentul a aprobat destituirea lui Han pentru presupusa sa implicare în impunerea legii marțiale, dar și pentru refuzul de a numi noi judecători la Curtea Constituțională și pentru a susține proiecte de lege care vizau anchetarea președintelui Yoon și a primei doamne, Kim Keon-hee.
Han a participat la singura audiere din acest caz, pe 19 februarie, unde a negat orice implicare în episodul legii marțiale și a cerut curții să respingă destituirea. Biroul prezidențial din Coreea de Sud a salutat reinstaurarea lui Han în funcție și a subliniat că această decizie „reconfirmă faptul că destituirile excesive ale Adunării Naționale sunt acțiuni politice iresponsabile și malițioase”. De asemenea, s-a exprimat speranța că întoarcerea lui Han în funcție marchează începutul unei reveniri la guvernarea normală.
Impunerea neașteptată a legii marțiale pe 3 decembrie de către Yoon și tulburările politice care au urmat au avut un impact puternic asupra economiei Coreei de Sud, a patra cea mai mare din Asia, și au stârnit îngrijorări din partea aliaților, precum Statele Unite, care îl vedeau pe Yoon ca pe un partener cheie în eforturile de a contracara China și Coreea de Nord. Legea marțială a durat doar aproximativ șase ore, după ce parlamentul a respins declarația, opoziția venind din partea parlamentarilor care au escaladat măsurile de securitate și au sărit gardurile pentru a evita cordoanele de securitate ale poliției și armatei.
Citește și
- Delegatia SUA vizează un armistițiu în Marea Neagră în discuțiile dintre Ucraina și Rusia
- Discuțiile între ucraineni și americani despre un armistițiu parțial sunt „productive”. Ce spune trimisul special al lui Trump
- Poroșenko critică sancțiunile impuse de Zelenski și le consideră o mișcare politică pentru a-l exclude din alegeri