• În general, se crede că Trump are avantaj la Curte, unde conservatorii au o supermajoritate de 6-3, iar Trump a nominalizat trei dintre judecători.
  • Prevederea spune că orice membru al Congresului sau ofițer al Statelor Unite care depune jurământul de a apăra Constituția și apoi se implică ulterior în insurecție nu poate ocupa o funcție.
  • Interdicția poate fi anulată doar prin votul a două treimi din ambele camere ale Congresului.

UPDATE – Fostul președinte susține că dosarul împotriva sa este o interferență electorală

Vorbind cu reporterii în fața reședinței sale din Florida, Mar-a-Lago, Donald Trump tocmai a calificat audierea la Curtea Supremă drept un proces foarte frumos”, adăugând că speră că democrația va continua.

El a pus sub semnul întrebării dacă 6 ianuarie a fost o insurecție – și a continuat să afirme că Partidul Democrat a înarmat politica și a adus în discuție diversele cazuri juridice împotriva sa.

Este o interferență în alegeri”, susține Trump. El a declarat în fața presei gălățene că speră că argumentul său de astăzi în instanță a fost bine primit”.

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

Fostul președinte a adus în discuție și performanța sa în sondaje și a continuat atacându-l pe președintele Joe Biden pentru ceea ce Trump spune că sunt granițele deschise” și criminalitatea.

UPDATE – Trump a sugerat că luarea cu asalt a Capitoliului SUA pe 6 ianuarie nu a fost o insurecție

Trump a sugerat că luarea cu asalt a Capitoliului SUA pe 6 ianuarie nu a fost o insurecție, deoarece nu au existat arme. El a calificat moartea lui Ashli Babbitt, care a fost împușcată și ucisă de un ofițer de poliție în timp ce făcea o breșă în Capitoliu, drept atât de oribilă”.

De asemenea, Trump a sugerat că mesajul său adresat manifestanților din Rose Garden pe 6 ianuarie a fost foarte frumos” și înduioșător”.

În acel discurs, care a avut loc la aproximativ două ore după ce Capitoliul a fost închis, Trump le-a spus revoltatarilor mergeți acasă, vă iubim, sunteți foarte speciali” și a continuat să afirme în mod fals că alegerile au fost furate.

Candidatul republican la alegerile din 2024 și-a încheiat astăzi apariția în presă spunând că crede în Curtea Supremă” și a repetat afirmația sa că dacă un președinte nu are imunitate, el nu are cu adevărat o președinție”.

UPDATE – Secretarul de stat din Colorado spune că Trump nu are un bilet de ieșire din închisoare”

Griswold este secretarul de stat din Colorado – și este de partea deciziei din Colorado conform căreia Trump ar trebui să fie eliminat de pe buletinul de vot pentru alegerile din 2024.

Ea a declarat reporterilor că echipa lui Trump a susținut, în esență, că toți insurgenții pot fi pe buletinele de vot”.

Fostul președinte crede că este mai presus de sistemul judiciar”, susține ea. Nu cred că a fi președinte este o carte de scăpare de închisoare”, a declarat Griswold, adăugând că Secțiunea 3 a fost concepută pentru a ne proteja țara de insurgenți”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Curtea Supremă a SUA va audia pledoariile orale în cazul cu miză mare care va determina probabil dacă Donald Trump este eligibil să candideze la alegerile prezidențiale din acest an, scrie The Guardian.

Cazul, Donald J. Trump împotriva Norma Anderson și alții, a apărut după ce șase alegători din Colorado au intentat anul trecut un proces în care susțineau că Trump nu este eligibil pentru a candida la președinție, în temeiul unei prevederi puțin folosite a celui de-al 14-lea amendament al Constituției. Prevederea spune că orice membru al Congresului sau ofițer al Statelor Unite care depune jurământul de a apăra Constituția și apoi se implică ulterior în insurecție nu poate ocupa o funcție. Interdicția poate fi anulată doar prin votul a două treimi din ambele camere ale Congresului.

Comportamentul lui Trump în timpul atacului din 6 ianuarie de la Capitoliu îl descalifică pentru a ocupa o funcție federală, au susținut alegătorii din Colorado în procesul lor, intentat anul trecut la o instanță de stat. După un proces de cinci zile, un judecător a constatat că Trump s-a implicat în insurecție, dar nu era un ofițer al Statelor Unite” și a refuzat să îl elimine de pe buletinul de vot. Într-o decizie cu 4-3 în decembrie, Curtea Supremă din Colorado a infirmat această hotărâre și l-a exclus de pe buletinul de vot. Curtea Supremă a fost de acord să audieze cazul în ianuarie.

Deși au existat mai multe procese prin care s-a încercat eliminarea lui Trump de pe buletinul de vot, doar Colorado și Maine au făcut acest lucru până acum. Luna trecută, un judecător din Maine a ordonat secretarului de stat din această țară să amâne excluderea lui Trump până când Curtea Supremă a SUA va emite o decizie.

O decizie de confirmare a hotărârii instanței supreme din Colorado nu l-ar elimina automat pe Trump de pe buletinele de vot din întreaga țară. În timp ce unele state au respins eforturile de a-l elimina pe Trump de pe buletinul de vot la alegerile primare, o instanță supremă care ar spune că Trump poate fi descalificat ar declanșa probabil o avalanșă de contestații rapide în instanțele de stat și în alte tribunale pentru a-l descalifica de pe buletinul de vot la alegerile generale.

În general, se crede că Trump are avantaj la Curte, unde conservatorii au o supermajoritate de 6-3, iar Trump a nominalizat trei dintre judecători. Cu toate acestea, experții spun că există un grad ridicat de incertitudine cu privire la ceea ce va face exact instanța, deoarece a ales să nu limiteze domeniul de aplicare a argumentelor care îi sunt prezentate și problemele sunt atât de inedite.

Citește și: