• Donald Trump a susținut că este imun la acuzații penale pentru acte despre care a spus că intră în atribuțiile sale de președinte.
  • Este un eșec pentru Trump, care a invocat ani de zile imunitatea prezidențială în timp ce se lupta cu mai multe cazuri.
  • Se așteaptă ca fostul președinte să facă apel împotriva hotărârii.

Donald Trump nu beneficiază de imunitate prezidențială și poate fi urmărit penal pentru acuzația de complot în vederea răsturnării alegerilor din 2020, a decis un tribunal american, scrie BBC.

Donald Trump a susținut în acest caz juridic de referință că este imun la acuzații penale pentru acte despre care a spus că intră în atribuțiile sale de președinte. Hotărârea de marți de la Washington DC a anulat această pretenție.

Este un eșec pentru Trump, care a invocat ani de zile imunitatea prezidențială în timp ce se lupta cu mai multe cazuri. Se așteaptă ca fostul președinte să facă apel împotriva hotărârii, ceea ce înseamnă că acest caz ar putea ajunge în cele din urmă la Curtea Supremă, unde conservatorii dețin o majoritate de 6-3.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Avocatul special american Jack Smith l-a acuzat pe Trump, în vârstă de 77 de ani, că a conspirat pentru a anula victoria lui Joe Biden în alegerile din 2020 și că a comis fraude pentru a rămâne în funcție.

Procesul în acest caz a fost programat inițial pentru 4 martie, dar a fost amânat în așteptarea unei decizii privind cererea de imunitate. Acesta ar putea fi amânat cu săptămâni, dacă nu luni, dacă dosarul ajunge la Curtea Supremă.

La începutul acestei luni, un grup de judecători a audiat cazul la Curtea de Apel a Circuitului DC din Washington DC. Argumentul avocatului lui Trump s-a bazat pe ideea că un președinte care nu este condamnat pentru destituire de către Congres nu poate face obiectul unei proceduri penale. Trump, au precizat ei, a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanților, dar nu a fost niciodată condamnat de Senat.

Citește și: