• Decizia dacă Donald Trump ar trebui să fie imun la urmărirea penală în cazul său de interferență electorală federală din 2020 ar putea împinge un proces aproape de ziua alegeri.
  • Chutkan a afirmat în decembrie că funcția de președinte nu conferă un „permis de ieșire din închisoare pe viață”.
  • Dacă instanța va confirma că Trump nu beneficiază de imunitate, ceasul va reporni pregătirile pentru proces.

Decizia Curții Supreme de a analiza dacă fostul președinte Donald Trump ar trebui să fie imun la urmărirea penală în cazul său de interferență electorală federală din 2020 ar putea împinge un proces aproape de ziua alegerilor – sau chiar dincolo de acest an, scrie AP News.

Anunțul de miercuri a fost o victorie pentru eforturile lui Trump de a întârzia cazul penal care îl acuză de complot pentru a anula rezultatele alegerilor din 2020, stabilind argumentele pentru sfârșitul lunii aprilie. Curtea Supremă va decide o chestiune neexperimentată din punct de vedere juridic: dacă foștii președinți sunt imuni la urmărirea penală pentru actele oficiale pe care le fac în timpul mandatului.

Acțiunea injectează o incertitudine imediată în calendarul juridic și politic din următoarele câteva luni. Aceasta ar putea însemna că alegerile din această toamnă ar putea avea loc fără ca un juriu să fie chemat vreodată să decidă dacă Trump este responsabil penal pentru eforturile de a anula o alegere pe care a pierdut-o în săptămânile care au precedat revolta violentă din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA.

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
CÂT NE COSTĂ SĂ NE APĂRĂM
NEHAMMER IMPUNE CONTROALE STRICTE
COPIII ROMÂNI, AFECTAȚI DE BOLI PSIHICE
O NOUĂ MISIUNE NASA

Dintre cele patru cazuri penale cu care se confruntă Trump, singurul cu o dată a procesului care pare să se mențină este o urmărire penală în statul New York, care îl acuză de falsificarea înregistrărilor de afaceri în legătură cu plățile către o vedetă porno, programată să înceapă la sfârșitul lunii martie.

Dacă instanța respinge cererea de imunitate a lui Trump, momentul în care judecătorii vor lua decizia va fi crucial pentru a determina dacă este posibil ca acest caz să ajungă în fața juraților înainte de noiembrie.

Decizia judecătorilor de a accelera procesul înseamnă că un proces ar putea începe la sfârșitul verii sau la începutul toamnei, dacă instanța supremă va decide rapid că Trump poate fi urmărit penal. Dar dacă instanța așteaptă săptămâni întregi pentru a se pronunța, nu este clar dacă procesul ar putea fi programat sau finalizat înainte de alegeri.

Curtea Supremă a fost de acord să decidă asupra unei chestiuni care nu a fost testată din punct de vedere juridic: dacă foștii președinți beneficiază de imunitate la urmărirea penală pentru actele oficiale pe care le-au făcut în timpul mandatului.

Întrebarea este inedită, întrucât niciun fost președinte, până la Trump, nu fusese vreodată acuzat de o infracțiune. Curtea Supremă a susținut anterior că președinții sunt imuni la răspunderea civilă pentru acte oficiale.

Chutkan a respins categoric pretențiile lui Trump privind imunitatea absolută, afirmând în decembrie că funcția de președinte nu conferă un „permis de ieșire din închisoare pe viață”.

O curte de apel a susținut același lucru la începutul acestei luni, un complet de trei judecători afirmând că, în sensul acestui caz, „fostul președinte Trump a devenit cetățeanul Trump, cu toate apărările oricărui alt acuzat penal”.

Judecătorii vor audia argumentele în săptămâna 22 aprilie și probabil că se vor reuni în particular puțin mai târziu pentru a vota în mod preliminar asupra rezultatului. Judecătorul-șef John Roberts ar fi candidatul principal pentru a prelua opinia curții, presupunând că se află în majoritate.

În cazul în care instanța va confirma decizia curții de apel și va confirma că Trump nu beneficiază de imunitate în fața urmăririi penale, ceasul va reporni pregătirile pentru proces.

Dar judecătorii ar putea spune, de asemenea, că foștii președinți păstrează o anumită imunitate pentru acțiunile lor oficiale. Un astfel de rezultat ar stabili granițe care să limiteze viitoarele urmăriri penale și ar descuraja genul de urmărire răzbunătoare a adversarilor politici despre care avocații lui Trump au spus că o hotărâre împotriva lui prevestește.

Citește și