• Cel puţin 26 de clădiri s-au prăbuşit, mai mult de jumătate în Hualien, cu aproximativ 20 de persoane blocate şi cu lucrări de salvare în curs de desfăşurare, au precizat autorităţile.
  • Agenţia meteorologică japoneză a declarat că mai multe valuri mici de tsunami au atins părţi din prefectura sudică Okinawa.
  • Cele două centrale nucleare din Taiwan nu au fost afectate de cutremur, a anunţat Taipower.

UPDATE – Operațiunile de salvare continuă și în timpul nopții, cu peste 100 de persoane încă blocate

Operațiunile de salvare continuă și în cursul nopții, în timp ce peste 100 de persoane sunt încă blocate în tuneluri și în clădiri prăbușite în jurul comitatului Hualien, în apropierea epicentrului cutremurului cu magnitudinea de 7,2 grade.

Aproximativ 70 de persoane blocate în tunelurile din apropierea orașului Hualien au fost evacuate, a declarat agenția națională de pompieri din Taiwan.

Însă autoritățile au pierdut contactul cu 50 de muncitori aflați la bordul microbuzelor noastre care se îndreptau spre un hotel din parcul național Taroko Gorge, a precizat aceasta.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
CINE-I „DI VINĂ”?
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

Cel puțin 64 de persoane au fost blocate într-o carieră de piatră, iar șase în alta, a precizat agenția de pompieri.

UPDATE – 64 de persoane au fost prinse într-o carieră de piatră și șase în alta

Cel puțin 64 de persoane au fost prinse într-o carieră de piatră, nu într-o mină de cărbune, așa cum s-a raportat anterior, și șase în alta, a precizat agenția de pompieri.

Cutremurul și replicile au provocat, de asemenea, 24 de alunecări de teren și deteriorarea a 35 de drumuri, poduri și tuneluri, relatează AP.

UPDATE – Cel puțin 930 de răniți în urma cutremurului, anunță agenția de pompieri din Taiwan

Numărul răniților în urma cutremurului care a lovit Taiwan miercuri a crescut la 934, potrivit Agenției Naționale de Pompieri (NFA) din Taiwan. Bilanțul morților rămâne la nouă persoane.

Șaptezeci și cinci de persoane blocate în diferite tuneluri din județul Hualien au fost toate salvate de către personalul de urgență.

UPDATE – O fabrică se prăbușește în New Taipei City

În New Taipei City, o clădire a unei fabrici s-a prăbușit, potrivit primarului local.

Hou Yu-ih spune: „Erau 57 de oameni înăuntru. Pe lângă evacuarea noastră imediată, înăuntru erau trei persoane blocate”.

UPDATE – Peste 120 de oameni blocați, aproape 80 în tuneluri

Autoritățile taiwaneze au confirmat acum că se știe că în total 127 de oameni sunt blocați în urma cutremurului. Dintre aceștia, 77 sunt prinși în tunelurile Jinwen și Qingshui, sub munții din județul Hualien, spun oficialii pompierilor.

Doi cetățeni germani sunt prinși în tunelul Chongde din Parcul Național Taroko. Restul de 50 de oameni sunt prinși în patru microbuze care călătoreau din centrul orașului Hualien către parcul național Taroko din apropiere.

UPDATE – Numărul morților crește la nouă, anunță guvernul

Guvernul taiwanez a oferit o nouă actualizare prin care se știe că nouă persoane au murit în urma cutremurului.

UPDATE – Trei drumeți și doi șoferi uciși de căderea pietrelor

Oficialii spun că trei drumeți au fost uciși în urma căderii de pietre pe traseul Dekalun, în timp ce un șofer de camion și o altă persoană dintr-o mașină privată au murit din cauza căderii de resturi în tunelul Huide.

UPDATE – Numărul morților crește la șapte, confirmă pompierii

Numărul persoanelor ucise în cutremur a crescut la șapte, potrivit Agenției Naționale de Pompieri din Taiwan.

UPDATE – Președintele mulțumește Japoniei pentru sprijin

Președintele Taiwanului Tsai a postat și primul ei mesaj pe X de la cutremur și este un mesaj specific de recunoștință față de Japonia, scris în japoneză.

„Aș dori să-mi exprim recunoștința primului ministru Kishida pentru cuvintele sale de simpatie. A adus căldură în inimile celor dintre noi din Taiwan”, a spus ea.

„Eu însumi am văzut japonezi postând mesaje de sprijin pentru Taiwan pe rețelele de socializare și am simțit din nou prietenia dintre Taiwan și Japonia”.

UPDATE – Taiwanul mulțumește ofertelor de sprijin din partea aliaților

Biroul de Externe al Taiwanului a emis o declarație pe X în care își exprimă mulțumiri pentru ofertele de ajutor din partea „aliaților și prietenilor” precum Japonia și Paraguay.

Anterior, agenția din Taiwan care colaborează cu China – Consiliul său pentru afaceri continentale – a mulțumit și Chinei pentru îngrijorare, dar a spus că nu va fi nicio cerere de asistență din partea acelei părți. După cum am raportat, Beijingul s-a grăbit să ofere ajutor în caz de dezastru.

„Apreciem urările de bine și rugăciunile din întreaga lume emise în urma cutremurului de 7,2 și a replicilor în curs”, a scris Ministerul Afacerilor Externe din Taiwan pe X.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Un cutremur cu magnitudinea 7,7 a zguduit miercuri Taiwanul, cel mai puternic cutremur care a lovit insula în ultimii 25 de ani, provocând moartea unei persoane, rănirea altor zeci şi declanşarea unei alerte de tsunami pentru sudul Japoniei şi Filipine, care a fost ulterior ridicată, scrie The Guardian.

Cel puțin patru persoane au murit acum în cutremurul din Taiwan. Agenția națională de pompieri a declarat că patru persoane au murit în Hualien.

Cel puţin 26 de clădiri s-au prăbuşit, mai mult de jumătate în Hualien, cu aproximativ 20 de persoane blocate şi cu lucrări de salvare în curs de desfăşurare, au precizat autorităţile.

Agenţia meteorologică japoneză a declarat că mai multe valuri mici de tsunami au atins părţi din prefectura sudică Okinawa, iar mai târziu a retrogradat avertismentul anterior de tsunami la un avertisment. Aceasta a estimat magnitudinea cutremurului la 7,7.

Agenţia de seismologie din Filipine a emis, de asemenea, un avertisment pentru locuitorii din zonele de coastă din mai multe provincii, îndemnându-i să se evacueze spre zone mai înalte. Taiwanul a emis, de asemenea, o avertizare de tsunami, dar nu a raportat pagube, iar avertizarea a fost ridicată.

Presa de stat chineză a declarat că seismul a fost resimţit în provincia chineză Fujian, în timp ce un martor Reuters a declarat că a fost resimţit şi în Shanghai.

Cele două centrale nucleare din Taiwan nu au fost afectate de cutremur, a anunţat Taipower.

Agenţia centrală oficială de ştiri din Taiwan a transmis că seismul a fost cel mai mare care a lovit insula din 1999, când un cutremur cu magnitudinea de 7,6 a ucis aproximativ 2.400 de persoane şi a distrus sau avariat 50.000 de clădiri.

Citește și