- Mii de clădiri s-au prăbușit în cele două națiuni.
- Agențiile umanitare avertizează asupra repercusiunilor catastrofale în nord-vestul Siriei.
- Eforturi masive de salvare sunt în curs de desfășurare.
Peste 15.000 de persoane au fost declarate decedate și alte zeci de mii rănite în urma cutremurului devastator care a zguduit luni Turcia și Siria.
Advertisment
Mii de clădiri s-au prăbușit în cele două națiuni, iar agențiile umanitare avertizează asupra repercusiunilor catastrofale în nord-vestul Siriei, unde milioane de persoane vulnerabile și strămutate se bazau deja pe sprijinul umanitar.
Eforturi masive de salvare sunt în curs de desfășurare, comunitatea globală oferind asistență în operațiunile de căutare și recuperare. Între timp, agențiile au avertizat că numărul victimelor dezastrului ar putea crește semnificativ.
Recomandări
Unde a avut loc cutremurul?
Unul dintre cele mai puternice cutremure care a lovit regiunea în ultimul secol a zguduit locuitorii din somnul lor în primele ore ale dimineții de luni, în jurul orei 4. Seismul s-a produs la 23 de kilometri est de Nurdagi, în provincia turcă Gaziantep, la o adâncime de 24,1 kilometri, a anunțat Institutul Geologic al Statelor Unite (USGS).
O serie de replici au avut loc în regiune în orele imediat următoare incidentului inițial. O replică cu magnitudinea de 6,7 a urmat la 11 minute după producerea primului cutremur, dar cea mai mare tembelă, cu magnitudinea de 7,5, a avut loc aproximativ nouă ore mai târziu, la ora 13:24, potrivit USGS.
Această replică cu magnitudinea de 7,5, care a avut loc la aproximativ 95 de kilometri (59 de mile) la nord de cutremurul inițial, este cea mai puternică dintre cele peste 100 de replici înregistrate până în prezent.
Salvatorii se luptă acum cu timpul și cu elementele pentru a scoate supraviețuitorii de sub dărâmături de ambele părți ale graniței. Peste 5.700 de clădiri din Turcia s-au prăbușit, potrivit agenției pentru dezastre din această țară.
Cutremurul de luni a fost, de asemenea, unul dintre cele mai puternice pe care le-a avut Turcia în ultimul secol – un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a lovit estul țării în 1939, care s-a soldat cu peste 30.000 de morți, potrivit USGS.
De ce a fost acesta atât de mortal?
O serie de factori au contribuit la faptul că acest cutremur a fost atât de letal. Unul dintre ei este momentul din zi în care s-a produs. Cum cutremurul a avut loc dimineața devreme, mulți oameni erau în paturile lor când s-a produs, iar acum sunt prinși sub dărâmăturile caselor lor.
În plus, în condițiile în care un sistem meteorologic rece și umed traversează regiunea, condițiile precare au făcut ca accesul la zonele afectate să fie mai dificil, iar eforturile de salvare și recuperare de ambele părți ale frontierei să fie mult mai dificile odată ce echipele au ajuns.
Temperaturile sunt deja extrem de scăzute, dar miercuri se așteptau să scadă cu câteva grade sub zero grade. O zonă de presiune scăzută planează în prezent asupra Turciei și Siriei. Pe măsură ce aceasta se va îndepărta, va aduce „aer semnificativ mai rece” din centrul Turciei, potrivit meteorologului senior Britley Ritz de la CNN.
Miercuri dimineață, a fost prognozată o temperatură de -4 grade Celsius (24,8 grade Fahrenheit) în Gaziantep și -2 grade în Alep. Joi, prognoza scade și mai mult, la -6 grade și, respectiv, -4 grade.
În condițiile în care ploile și ninsorile împrăștiate în regiune vor continua, elementele pun în pericol de hipotermie viețile celor prinși sub dărâmături – care au stat deja zile întregi fără apă și mâncare. Între timp, oficialii au cerut locuitorilor să părăsească clădirile pentru propria siguranță, în contextul în care se tem de noi replici.
Cât timp pot supraviețui oamenii sub dărâmături?
În ciuda provocărilor tot mai mari, un inginer structural și coordonator umanitar i-a îndemnat pe salvatori să nu-și piardă speranța, deoarece ar putea fi găsiți supraviețuitori până la „săptămâni” după ce cutremurul masiv a lovit regiunea. Kit Miyamoto, președintele organizației non-profit Miyamoto Global Disaster Relief, a lăudat, de asemenea, comunitatea din Turcia, care s-a unit și „și-a făcut partea” după producerea cutremurului.
„Comunitatea, cetățenii, ei sunt cei care sunt de fapt prima linie de apărare”, a declarat el miercuri pentru CNN. „Au dezgropat familia, prietenii, vecinii”.
Dar alți experți avertizează că fereastra de căutare și salvare după cutremur se închide rapid. Ilan Kelman, profesor de dezastre și sănătate la University College din Londra, a declarat: „În mod obișnuit, puțini supraviețuitori sunt scoși după 72 de ore – totuși, fiecare viață salvată este esențială, iar unii oameni sunt scoși după multe zile.”
El a adăugat: „Timpul este întotdeauna dușmanul, așa cum s-a văzut în Turcia și Siria. Oamenii mor din cauza nevoilor medicale imediate, cum ar fi sângerarea până la moarte sau sucombarea în urma rănilor prin strivire; din cauza replicilor care prăbușesc structuri precare cu oameni sub ele; și din cauza vremii care a scăzut sub zero grade noaptea și care a fost rece în timpul zilei, astfel încât oamenii mor prin hipotermie. Mulți mor din cauza lipsei de hrană și apă în așteptarea salvării.”
Partenerii noștri