• Dacă eşti asimptomatic şi nu ai fost pentru evaluare la spital nu poţi cere concediu medical medicului de familie
  • Legea spune să mergi la spital pentru o internare de 48 de ore, însă nu toate spitalele mai au locuri
  • Concediul medical poate să-ți fie prescris acum doar de către medicul curant din spital

Numărul cazurilor de noi infectări cu SARS COV 2 creşte, iar asta înseamnă că şi numărul celor asimptomatici creşte.

Dacă şi tu eşti una dintre persoanele cu test pozitiv, dar nu ai simptome, uite în ce situaţii te poţi afla:

Legea spune că trebuie să stai internat pe o perioadă de până la 48 de ore în spital pentru investigaţii, iar apoi poţi merge acasă, pentru a sta în izolare 14 zile.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Dacă nu ai mers însă din diferite motive la spital pentru consult, nu poţi cere medicului de familie concediu medical. Acesta poate fi emis numai de medicul curant, adică un medic dintr-un spital Covid. Uite ce -ţi spun medicii din sistem.

Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie: „În anumite judeţe, capacitatea sistemului spitalicesc care trebuie să facă această evaluare a fost depăşită în sensul că există un număr limitat de locuri la izolatoare , ca să începem de acolo. Există o reticenţă din partea persoanelor respective de a fi internate, mai ales în contextul în care sunt asimptomatici.

Raluca Zoiţanu, Preşedinte FNPMF (Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie): „Medicul de familie , în prezent, poate doar să continue un concediu medical acordat de medicul infecţionist în spital, şi  aşteptăm o modificare legislativă, este în transparenţă decizională la CNAS, pentru a putea medicul de familie să iniţieze acest concediu în locul medicului infecţionist.“

Dacă ai test pozitiv însă nu ai simptome, nu primeşti tratament.

Cu o formă uşoară de infectare stai acasă, iar medicul de familie îţi poate indica un tratament, însă nu şi antiviralele administrate de obicei doar în spital.

Să știi că este posibil ca şi decizia de izolare de la DSP să ajungă la tine foarte greu. Trăim încă în ţara în care aceste acte sunt completate cu pixul.