- Donald Trump a împărțit America, dar și planeta în două
- Succesul economic din mandatul său a fost spulberat de coronavirus
- Trump a retras SUA din multe acorduri internaționale și s-a întâlnit cu Kim Jong Un
- Zidul promis la alegerile din 2016 nu a fost construit
Admirat, contestat, dar niciodată ignorat. Donald Trump a fost cu siguranță o pată de culoare în istoria președinției americane. La final de mandat, observăm câteva reușite istorice, dar și rateuri care l-au costat victoria la alegerile de acum.
Advertisment
Trump a avut o serie de întâlniri istorice, cu Putin în 2018 și de 3 ori cu Kim Jong Un. A mers chiar în zona demilitarizată, și a devenit primul preşedinte american care pune piciorul pe pământ nord coreean. Pe final de mandat, Trump a intermediat o pace istorică între Israel și Emiratele Arabe Unite.
„America comes first” nu a fost doar un slogan. Trump a retras SUA din Acordul nuclear cu Iranul, acordul pentru climă de la Paris, Pactul ONU pentru gestionarea imigranților și refugiaților, tratatul „Cer deschis” și a notificat Organizația Mondială a Sănătății ca o va părăsi la anul.
Recomandări
Un telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski era să-l coste postul pe Trump. A fost supus procedurii de demitere – „impeachment” – pentru că a “șantajat” un guvern străin să înceapă urmărirea penală împotriva fiului lui Joe Biden, angajat al unei companii energetice americane din Ucraina. Trump a fost achitat.
Începutul mandatului lui Trump a fost marcat ancheta FBI privind implicarea Rusiei în alegerile din 2016. Raportul prezentat de procurorul special Robert Muller după doi ani spunea că nu există dovezi. Russiagate i-a oferit lui Trump pretextul de a-l concedia pe directorul FBI.
Trump a venit la putere cu politici puternice împotriva imigrației și a semnat un ordin pentru interzicerea cetățenilor unor țări musulmane în SUA. S-a lăudat ca va construi un mare zid la granița cu Mexicul, dar nu a făcut asta. Sfârșitul de mandat e marcat de moartea lui George Floyd și protestele Black Lives Matter, organizație care acuză politicile rasiste ale președintelui american.
Trump e acuzat că a tratat superficial pandemia – asta l-ar fi costat chiar alegerile. Statele Unite au cele mai multe cazuri, 10 milioane de infectați. La început, Trump a promis că virusul va trece cu venirea căldurii, apoi s-a certat cu experții epidemiologi și OMS. A promis vaccinul până în alegeri, dar acesta nu a venit.
Dacian Cioloș, despre Joe Biden
Dacian Cioloș: „Joe Biden este un politician care cunoaște foarte bine Europa. A fost vicepreședinte în administrația Obama și am văzut atribuții din partea lui Obama, să se ocupe de Europa. Și în condițiile acestea m-am întâlnit cu dânsul când am fost în SUA, cu obiectiv economic.
După cooperarea militară foarte bună, finalizasem scutul de la Deveselu, să întărim parteneriatul și pe o dimensiune economică. Biden era foarte încantat. A pus multe întrebări legate de economia României, cunoștea foarte bine situația din Europa. A fost unul dintre puținii oficialii americani cu care am putut discuta detaliile despre Uniunea Europeană.
Cred că deja pe dimensiunea economică sunt foarte multe de făcut. Am discutat cu câteva persoane din staff-ul de campanie: Biden are și sănătatea între piorități, digitalul, socialul și pe energie cu siguranță va lucra împreună cu digitalul. Sunt câteva domenii care se vor regăsi și printr prioritățile viitorului Guvern din românia, oricare ar fi el.
Evident, este eterna chestiune a vizelor. Pe perioada viitoarei administrații americane ar trebui să fie rezolvată.
Cred că se pot face niște lucruri. Nu depinde doar de președinte. Din câte văd, Senatul rămâne la republicani.
Biden ar putea să ne ajute foarte mult pentru că el cunoaște situația în detaliu”.
Dacian Cioloș, despre mesajul lui Zuckerman despre energia verde în România
Dacian Cioloș: „În condițiile acestea, nu m-ar suprinde să văd un interes crescând din partea Americii pentru astfel de investiții. Energia regenarabilă va crește foarte mult în UE. România poate să fie atractivă”.
Dacian Cioloș, despre solicitarea de 2% din PIB pentru armată
Dacian Cioloș: „Cu sau fără solicitarea SUA, aceste investiții vor exista. România are un plan coerent de investiții în înzestrarea armatei. Acolo unde noi mai trebuie să investim și un pic de viziune ar fi să aibă un impact economic pozitiv și în economia românească.”
Partenerii noștri