- Vladimir Putin a lansat o nouă listă „de ucis” a disidenților și opozanților Kremlinului.
- Pe lista Kremlinului s-ar afla 6 critici al regimului Putin, dintre care omul de afaceri Bill Browder și fostul MI6 Christopher Steele.
- Vladimir Putin a petrecut un weekend în taigaua siberiană, unde a condus un vehicul tot-teren şi s-a plimbat prin zăpadă însoţit de ministrul Apărării, Serghei Şoigu.
În timp ce se distra și poza în „băiatul rău” din taigaua siberiană, Vladimir Putin ar fi lansat o campanie de linșare a noilor opozanți ai Kremlinului, scrie Daily Mail.
Un ofițer rus de informații, protejat de anonimat, a vorbit pentru a-i avertiza pe disidenți că sunt pe „lista de ucis” al lui Putin.
Printre cei șase critici al regimului Putin care locuiesc în Marea Britanie se numără omul de afaceri Bill Browder și fostul ofițer MI6 Christopher Steele.
Cei șase opozanți din Marea Britanie vizați de Kremlin sunt Bill Browder, Christopher Steele, Vladimir Ashurkov, Mihail Khordorkovsky, Evgeny Chichvarkin și Boris Karpichov.
Christopher Steele, în vârstă de 56 de ani, este un fost ofițer MI6 care a atras atenția la nivel mondial după ce a susținut afirmații neîntemeiate ale unor spioni ruși care dețineau videoclipuri cu fostul președintelui american Donald Trump și niște prostituate.
Bill Browder, de asemenea, în vârstă de 56 de ani, este un critic de mulți ani al lui Putin și a fost deportat în 2005 după ce a fost considerat o amenințare la adresa securității ruse.
Ashurkov, în vârstă de 49 de ani, a primit azil în Marea Britanie în 2015, după ce a fost forțat să renunțe la poziția sa de bancher de investiții în Rusia, deoarece avea legături cu principalul oponent politic al lui Putin, Aleksei Navalnîi.
Khordorkovsky, în vârstă de 57 de ani, a fost acuzat de fraudă în 2003, dar eliberat din închisoare în 2014 după ce Amnesty International l-a declarat prizonier de conștiință (cineva închis din cauza rasei, orientării sale sexuale, religiei sau punctelor de vedere politice). El locuiește în Marea Britanie din 2015.
Chichvarkin, în vârstă de 46 de ani, a fondat cea mai mare companie de telefonie mobilă din Rusia, Yevroset, și se crede că a plătit facturile medicale ale lui Aleksei Navalnîi după ce anul trecut a fost otrăvit cu Novichok și tratat într-un spital din Germania.
Karpichkov, în vârstă de 62 de ani, a lucrat în serviciul de spionaj din epoca Războiului Rece, KGB. S-a mutat în Marea Britanie în 1998 și a supraviețuit după ce a fost otrăvit de două ori.
Spionul rus care și-a păstrat anonimatul a avertizat că o echipă rusă de operatori speciali se pregătește să treacă în Marea Britanie din Irlanda: „Din cauza pandemiei de coronavirus, aproape toate operațiunile de peste mări au fost înghețate. Acum încep să le activeze din nou.”
Presa britanică subliniază că președintele rus apare mereu la televiziunea de stat participând la diferite activități în aer liber pentru a proiecta imaginea unui lider sănătos și robust capabil să conducă țara pentru mulți ani de acum încolo.