• Parlamentul European a adoptat Mecanismul de Redresare și Reziliență
  • România va primi 30.44 de miliarde de euro din totalul de 675 de miliarde
  • România ar mai putea beneficia de alte 28 de miliarde din Fondurile de Coeziune

80 de miliarde de euro poate să primească țara noastră în următorii 7 ani. Din suma asta, 30,44 de miliarde sunt garantate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Alte 28 de miliarde ar veni din Fondurile de Coeziune și 19 prin politica agricolă comună.

Anunțul este făcut pe Facebook comisarul european, Corina Crețu.

„România are acum șansa de a finanța substanțial marile domenii a căror situație nefavorabilă trenează de decenii: sănătatea, educația, infrastructura, IMM-urile” a scris comisarul european, Corina Crețu.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Vicepremierul Dan Barna spune că e o „decizie istorică

A fost aprobat Mecanismul de Redresare și Reziliență, un plan financiar prin care statele europene vor primi 650 de miliarde de euro pentru contracararea efectelor pandemiei, conform lui Dan Barna.

Barna precizează că 30 de miliarde vor reveni României prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Acești bani reprezintă o șansă uriașă pentru țara noastră și ea poate fi fructificată doar dacă finanțăm cu ei proiecte care au întotdeauna în spate o logică a reformei și a investițiilor.

Am avut ieri o discuție excelentă cu reprezentanții Asociației Municipiilor și am căzut de acord asupra câtorva priorități pe care trebuie să le finanțăm prin Planul Național de Redresare și Reziliență (denumirea oficială vehiculului prin care vor veni fondurile): Reforma administrativă, Eficientizarea administrațiilor publice și, o dată pentru totdeauna, interconectarea bazelor de date ale instituțiilor publice, Investiții în educație/învățământul dual, Mutarea zonelor industriale în afara orașelor, Decontaminarea industrială, Regenerarea urbană, Proiecte integrate de punere în siguranță a clădirilor publice, Dezvoltarea zonelor metropolitane, Refacerea infrastructurii de gaze medicinale astfel încât spitalele noastre să fie mai sigure și Infrastructura rutieră”, arată vicepremierul.

Dan Barna mai spune că România a reușit să convingă Comisia Europeană că este singura țară care poate finanța astfel de proiecte prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Avem șansa să refacem împreună economia României. Am discutat și cu reprezentanții sectorului privat despre nevoile pe care le au pentru investiții și reforme, și despre principalele obiective pe care le putem avea în vedere pentru digitalizarea proceselor, reformă în sectorul energetic, dar și stimularea sectorului IMM/start-up-uri, pentru a recupera decalajele față de celelalte state membre. Continuă în aceste zile dezbaterile despre măsurile și actualizarea PNRR și le mulțumesc colegilor de la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene pentru găzduire”, conchide Dan Barna.