• Danemarca va recruta în armată și femei, a anunțat ministrul Apărării de la Copenhaga.
  • Danemarca are o armată de aproximativ 20.000 de oameni, mai mult de jumătate rezerviști.
  • Premierul Mette Frederiksen spune că nu se înarmează pentru că vor război, ci tocmai ca să evite războiul.

Danemarca va recruta în armată și femei, a anunțat ministrul Apărării de la Copenhaga. Devine astfel a treia țară din Europa, după Suedia și Norvegia, în care stagiul militar este obligatoriu pentru femei.

Danezii vor egalitate de gen și în armată. Și acum femeile pot face stagiul militar de bază de voluntariat, dar, din 2026, va fi obligatoriu. Danemarca are o armată de aproximativ 20.000 de oameni, mai mult de jumătate rezerviști. Iar anul trecut stagiul militar a fost făcut de aproape 5.000 de tineri, dintre care un sfert au fost femei. Nu doar că vor să aibă mai mulți rezerviști, ci vor și să fie mai bine pregătiți, așa că durata stagiului militar va crește de la patru, la 11 luni. Iar cheltuielile pentru apărare vor crește de la 1,4% din PIB, la 2% în următorii cinci ani și că vor crește investițiile în arme.

De ce își întărește Danemarca armata


Premierul Mette Frederiksen spune că nu se înarmează pentru că vor război, ci tocmai ca să evite războiul. Iar ministrul de externe de la Copenhaga spune că, deși Rusia nu prezintă o amenințare pentru Danemarca, nici nu vrea să ajungă în acel punct. Trebuie să îți spun că Danemarca a fost de la încveputul războiului din Ucraina unul dintre principalii susținători ai țării. Este una dintre țările care vor livra Ucrainei mult doritele avioane F-16, se va întâmpla în vară. Iar în februarie, la conferința de la Munchen, șefa guvernului danez îndemna vestul să nu lase Ucraina fără arme. Le au a spus ea, doar că le țin în depozite. Și anunța că Danemarca va oferi Kievului toate rezervele de artilerie pe care le are.

Recomandări

SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
SĂRBĂTOREȘTI ZIUA STAR WARS
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA

Citește și