- În 2015, schimburile comerciale dintre Rusia și China au scăzut cu 29% față de anul precedent.
- China este partenerul comercial nr. 1 al Rusiei, reprezentând 16% din valoarea comerțului său.
- Luna trecută, secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat Beijingul că o invazie a Ucrainei ar duce la riscuri economice și de securitate globală care ar putea afecta și China.
Rusia are un aliat evident către care să se îndrepte în timp ce scânteile geopolitice cu Occidentul din cauza Ucrainei se aprind.
„Dar nu vă așteptați ca China să ofere mult mai mult decât cuvinte de susținere vecinului său nordic în cazul în care Statele Unite și Europa își vor pune în aplicare amenințările de a lovi economia Rusiei dacă Moscova lansează o invazie în Ucraina. Legăturile diplomatice și militare ale Beijingului cu Moscova pot fi puternice, dar alianțele sale economice sunt mult mai complexe,” se arată într-o analiză de Laura He, redactor CNN în Hong Kong.
Pe măsură ce relațiile cu Occidentul se deteriorează, Putin și Xi se apropie tot mai mult. Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit vineri cu omologul său chinez, Xi Jinping, în timp ce începeau Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. Kremlinul a descris întâlnirea ca fiind caldă și constructivă, iar liderii au convenit să își aprofundeze cooperarea, potrivit unui raport publicat de agenția de presă de stat chineză Xinhua. Gigantul petrolier rus Rosneft a declarat că a fost de acord să crească livrările către China în următorul deceniu.
„Lucrând împreună, putem obține o creștere economică stabilă … și putem face față împreună riscurilor și provocărilor actuale”, a scris Putin într-un editorial publicat joi de Xinhua. Aceste riscuri pot fi formidabile în cazul în care Rusia invadează Ucraina. Moscova a negat că ar avea vreo intenție în acest sens. Legislatorii americani amenință să impună ceea ce ei numesc „mama tuturor sancțiunilor” Rusiei în cazul în care aceasta ar depăși o linie roșie. Liderii europeni pregătesc, de asemenea, pedepse care ar depăși cu mult restricțiile impuse Rusiei atunci când aceasta a anexat Crimeea în 2014.
China – care are propriile sale tensiuni cu Occidentul – și-a exprimat deja sprijinul diplomatic pentru aliatul său. Într-o declarație comună emisă vineri după întâlnirea lor, Xi și Putin au declarat că ambele părți se opun „extinderii în continuare a NATO„. Rusia se teme că Ucraina s-ar putea alătura alianței.
China este partenerul comercial numărul 1 al Rusiei, reprezentând 16% din valoarea comerțului său exterior, potrivit calculelor CNN Business bazate pe cifrele pentru 2020 ale Organizației Mondiale a Comerțului și pe datele vamale chineze. Dar pentru China, Rusia contează mult mai puțin: Comerțul dintre cele două țări a reprezentat doar 2% din volumul total al schimburilor comerciale ale Chinei. Uniunea Europeană și Statele Unite au cote mult mai mari.
„Beijingul trebuie să fie foarte precaut în privința intrării într-un conflict între NATO și Rusia din cauza Ucrainei,” a declarat Alex Capri, cercetător la Fundația Hinrich.
„Legăturile economice actuale ale Chinei cu Rusia, inclusiv nevoile sale energetice, nu justifică faptul că Beijingul riscă o mai mare înstrăinare și reacții de respingere din partea Washingtonului și a aliaților săi. Acest lucru s-ar putea întoarce împotriva Beijingului mai târziu,” a completat acesta