De Crăciun, un an mai bun: Eurobarometrul de toamnă spune că românii sunt mai optimiști

Să vină 2024…fără griji și cu mulți bani! Barometru arată că românii intră mai optimiști ca niciodată în noul an.

Unul din 3 români crede că viața lui va fi mult mai bună în următoarele 12 luni, arată Eurobarometrul de toamnă. Ceilalți europeni nu stau la fel de bine la capitolul „optimism”. Peste jumătate cred că viața lor va fi la fel în următorul an.

Aproape 60% dintre români spun că lucrurile merg în direcția corectă în viața lor personală. Destul de aproape de media europeană de 69% – care rămâne constantă.

Totuși, Românii n-au scăpat total de griji. Principalele preocupări sunt costul de trai și peste 40% sunt îngrijorați de inflație și prețurile mari. Lista continuă cu sistemul de sănătate și cel de educație din România, 21% și respectiv 12%. Tot cam 12% sunt preocupați de ce se întămplă în lume.

Românii, încrezători în UE

Românii își pun în continuare speranțele în UE şi spun că lucrurile merg dinspre bine spre mai bine în familia europeană. Pentru români, UE înseamnă libertatea de a călători, studia şi lucra oriunde pe teritoriul ei. Mai înseamnă și pace şi o bună calitate a vieţii pentru generaţiilor viitoare.

Românii au devenit mai optimiști pe parcursul anului 2023

Mai mult de jumătate dintre români (58%) consideră că lucrurile se îndreaptă în direcția corectă în viața lor personală, procent în creștere constantă față de vara (54%) și iarna de la început de an (49%). Media europeană este constantă, 69% dintre cetățeni consideră de la începutul anului că viața lor personală se îndreaptă în direcția corectă. Românii sunt ușor mai optimiști cu privire la viața lor față de începutul acestui an, iar 1 din 3 români cred că viața lor va fi mai bună în următoarele 12 luni. La nivel european media este mai scăzută, doar 26% dintre locuitori cred același lucru. Majoritatea cetățenilor europeni (57%) cred că viața lor va fi la fel în următorul an.

Mai mult de jumătate (62%) dintre români cred că situația din România în general este una proastă, însă se observă o îmbunătățire a percepției față de vara acestui an, când 71% considerau același lucru, sau de iarna începutului de an (72%). Astfel, românii încep să se apropie de media europeană, care este de 56%.

Se remarcă o scădere a îngrijorării referitoare la sistemul educațional din România, de la 20% în vara acestui an la 12% în această toamnă. Doar 8% dintre cetățenii europeni sunt îngrijorați de sistemul de educație din țara lor.

Deși majoritatea românilor (88%) declară că sunt atașați de propria țară, mai mult de jumătate dintre aceștia (55%) cred că vocea lor nu contează în România, în timp ce marea majoritate a cetățenilor europeni (59%) cred contrariul.

Citește și

Exit mobile version