• Centenara Katie MacRae și-a sărbătorit luna trecută cea de-a 106-a aniversare.
  • Femeia a împărtășit, cu Business Insider, obiceiurile despre care crede că au ajutat-o să trăiască mult și frumos.
  • Grădinăritul în fiecare zi și păstratul zâmbetului pe buze sunt doar câteva dintre ,,secretele” sale.

Centenara Katie MacRae, care a trecut prin două Războaie Mondiale de-a lungul vieții, ne spune care sunt secretele ei pentru a-și păstra vitalitatea, sănătatea si cel mai important…zâmbetul pe buze până la frumoasa vârsta de 106 ani, scrie Business Insider.

Katie MacRae, cea care și-a sărbătorit luna trecută cea de-a 106-a aniversare, nu crede că există neapărat un secret pentru o viață atât de lungă, însă îi sfătuiește pe oameni să-și trăiască viața la maximum – lucru de care a ținut mereu cont. Katie s-a născut aproape de Londra în 1917, în timp ce Primul Război Mondial încă ,,clocotea’’ și a lucrat ca secretară. Ea și soțul ei și-au urmat fiul, mutându-se în Australia în 1965. După ce a rămas văduvă, MacRae a locuit într-un sat de pensionari timp de 18 ani, după care s-a mutat într-un centru de îngrijire pentru bătrâni în Queensland, în august anul acesta.

Este membru activ în Clubului Centenarului, organizează evenimente pentru cei care au trecut de vârsta de 100 de ani și brodează povești de viață. Deși genetica și faptul că nu fumează contribuie probabil la longevitatea ei, Katie a împărtășit alți patru factori de care a ținut cont toată viața și despre care crede că au ajutat-o să rămână zâmbitoare la o vârstă atât de înaintată. 

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
NEHAMMER IMPUNE CONTROALE STRICTE
COPIII ROMÂNI, AFECTAȚI DE BOLI PSIHICE
O NOUĂ MISIUNE NASA
FRANȚA ÎȘI RECUPEREAZĂ RECORDUL MONDIAL

„Sfatul meu pentru oameni este să-și trăiască viața la maxim, să zâmbească și să se bucure de tot ce ți se întâmplă”. „Îmi place grădinăritul și am făcut-o mereu cu drag de când eram mică”. ,,L-am ajutat pe tatăl meu încă de când ne-am mutat în noua noastră casă. Pe stradă se organiza un concurs pentru alți iubitori ca mine și am câștigat un premiu onorabil, când aveam 12 sau 13 ani„, aflăm de la MacRae. 

De asemenea, grădinaritul este o activitate pe care o îndrăgesc mulți oameni din Okinawa, o regiune a Japoniei în care media de vârstă trece de 100 de ani și despre care cercetătorul în longevitate Dan Buettner a spus că ar putea fi benefică, deoarece facilitează exercițiile zilnice, expunerea la vitamina D de la soare și, mai mult decât atât, furnizează legume și fructe proaspete.

Ce activități recomandă



În plus, MacRae joacă în mod regulat la bowle, un joc pe gazon, participând la concursuri chiar și acum. S-a demonstrat faptul că exercițiile fizice regulate sunt esențiale pentru extinderea duratei de viață, dar, așa cum se arată într-un raport Business Insider, nu neapărat mersul la sală este cel mai indicat. Plimbările pe jos, prin soare, urcatul scărilor și sporturile de grup sunt cele mai recomandate. Cel mai important sfat al lui MacRae este „doar zâmbește, fii fericit și bucură-te de viață”.

,,Când am fost la supermarket cu ceva vreme în urmă și cineva a venit spre mine, i-am zâmbit să văd ce se va întâmpla. Mi-au zâmbit înapoi, așa că am repetat gestul. O dată s-a oprit lângă mine o doamnă cu care ne-am prins in povești și mi-a spus: „Mi-a făcut ziua mai bună conversația cu tine”, a povestit aceasta. În raportul transmis de Business Insider, cercetătorii au mai descoperit că centenarii tind să își caute fericirea în lucrurile mărunte, sunt recunoscători pentru ceea ce au și își hrănesc în mod activ legăturile sociale, așa că o atitudine pozitivă este un alt obicei cheie pentru longevitate.

Citește și