- Decizia, adoptată cu o majoritate de şase judecători din nouă, toţi conservatori, intervine în timp ce ţara se confruntă cu o serie de incidente armate, printre care și cel produs în școala primară din Texas, când 19 copii și doi profesori au fost uciși.
- Președintele Joe Biden califică decizia drept „profund dezamăgitoare”.
- Această decizie ar putea permite mai multor persoane să poarte în mod legal arme de foc în unele dintre cele mai mari orașe americane și este prima decizie majoră a Curții privind dreptul la arme de foc în mai mult de un deceniu.
Curtea Supremă a Statelor Unite a hotărât joi că americanii au dreptul, potrivit Constituției, să iasă înarmați din locuințele lor. Decizia, adoptată cu o majoritate de şase judecători din nouă, toţi conservatori, intervine în timp ce ţara se confruntă cu o serie de incidente armate, printre care și cel produs în școala primară din Texas, când 19 copii și doi profesori au fost uciși.
Advertisment
De atunci, mii de oameni au ieșit pe străzile din SUA pentru a cere un control mai strict al armelor de foc.
Președintele Joe Biden califică decizia drept „profund dezamăgitoare”.
Recomandări
„Fac apel la americanii din întreaga țară să își facă auzită vocea cu privire la siguranța armelor de foc. Viețile sunt în joc”, a adăugat președintele american.
În schimb, Asociația Națională a Purtătorilor de Armă din America – National Rifle Association (NRA), organizația de lobby care militează pentru dreptul de a deține și purta arme în Statele Unite – o consideră o „victorie monumentală”.
Această decizie ar putea permite mai multor persoane să poarte în mod legal arme de foc în unele dintre cele mai mari orașe americane, precum Los Angeles, New York și Boston și este prima decizie majoră a Curții privind dreptul la arme de foc în mai mult de un deceniu.
Decizia Curții se referă la o lege a statului New York care limitează eliberarea de permise de port-armă
Decizia Curții se referă la o lege a statului New York, în vigoare din 1913, care limitează eliberarea de permise de port-armă persoanelor care aveau motive să creadă că vor fi nevoite să se apere, spre exemplu din cauza meseriei lor sau a unor ameninţări primite.
Legea a fost contestată în justiţie de doi proprietari de arme de foc, cărora le-au fost refuzate permisele şi de o filială a NRA.
Aceștia au declarat că legea încalcă dreptul prevăzut în al doilea amendament al Constituției de a „deține și purta arme”.
Guvernatorul New York-ului, Kathy Hochul, a calificat decizia drept „absolut șocantă” și a declarat că îi pare „rău că a venit această zi neagră”.
California, Massachusetts, New Jersey, Hawaii, Maryland și Rhode Island au legi similare care vor fi probabil contestate.
Ultima dată când Curtea Supremă s-a mai pronunțat cu privire la drepturile privind armele de foc a fost în 2008, când a stabilit, printr-o decizie istorică, dreptul de a deţine o armă la domiciliu pentru apărare.
La acea vreme, judecătorii au lăsat în seama oraşelor şi a statelor reglementarea transportului în afara domiciliului, astfel încât regulile variază foarte mult de la un loc la altul.
Eforturile actuale de înăsprire a legilor privind portul de arme sunt încă modeste din cauza rezistenței republicanilor și a grupurilor pentru drepturile armelor de foc din SUA.
Partenerii noștri