• Planurile guvernului de la Paris sunt „lipsite de ambiție”.
  • Proiectul bugetului 2024 este construit pe o creștere de 1,4%.
  • Mâine va fi prezentat în Consiliu de Miniștri proiectul bugetului pentru anul viitor.

Autoritatea de supraveghere fiscală din Franța își avertizează guvernul că planurile sale pe termen lung de reducere a datoriei și a deficitului sunt lipsite de ambiție în comparație cu alte state europene. Revenirea la deficitul acceptat în UE, de sub 3 %, se va face, conform planului de la Paris, abia în 2027.

Mâine va fi prezentat în Consiliu de Miniștri proiectul bugetului pentru anul viitor. Proiectul este construit pe o creștere bugetară de 1,6% în 2024, mai mica decât cea prognozată la începutul lunii, de 1,6%. Restul previziunilor bugetare au rămas neschimbate.

Consiliul Superior al Finanțelor Publice a analizat previziunile actualizate și a conchis că o creștere medie de 1,35% așteptată de guvern în perioada 2023-2027 este optimistă. Prognoza guvernului pentru 2024, de 1,4%, a fost mai mare decât estimarea medie a economiștilor, de 0,8%, în principal pentru că guvernul a presupus că cea mai mare parte a impactului ratelor mai mari ale dobânzilor a fost deja absorbită de economie.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

Franța a stabilit una dintre cele mai lente căi din Uniunea Europeană pentru reducerea deficitului bugetar al sectorului public până la plafonul de 3% din produsul intern brut. Guvernul președintelui Emmanuel Macron se așteaptă ca deficitul să scadă de la 4,9% din PIB în acest an la 4,4% în 2024, pentru a continua să scadă treptat până la 2,7% în 2027, la finalul mandatului de cinci ani al lui Macron. Deși guvernul și-a accelerat planurile de reducere a datoriei, consiliul a avertizat că acest lucru nu este suficient în comparație cu alte țări din UE.

Citește și