• Iohannis și Orban se contrazic în declarații atunci când vine vorba de distribuirea vaccinului anti-Covid.
  • În ministere circulă diverse liste cu demnitari care vor să primească un loc în categoria celor care se vor vaccina primii.
  • Președintele Klaus Iohannis anunță că vaccinarea va fi realizată după anumite criterii epidemiologice.

În momentele de criză, în care cei care ne conduc ar trebui să dea dovadă de profesionalism și disciplină, realitatea ne dezvăluie cu totul altceva.

Aleșii noștri se contrazic unul pe celălat, iar oamenii abia că mai știu pe cine sau ce să creadă. Regula se aplică de la cel mai jos, până la cel mai înalt nivel. Iar exemplul îl primim chiar de la Iohannis și Orban.

Vaccinul anti-Covid dă bătăi de cap aleșilor

Amândoi se contrazic pe seama vaccinului care ar trebui să ne păzească de COVID-19. Spun că vaccinul va fi administrat mai întâi celor din linia întâi, sau pentru cei vulnerabili, dar, pe furiș, angajații statului capătă și ei statut prefernțial.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Ieri, premierul a răspuns, ușor iritat, la întrebarea despre documentul care circulă prin minister pentru vaccinarea anti-Covid a demnitarilor, a înalților funcționari publici și așa mai departe. Și a părut că a uitat faptul că este șef peste ministere.

Ludovic Orban premierul României: Nu mă întrebi pe mine de ce au fost trimise. Cheia de interpretare nu este că au funcționarii prioritate.

Despre campania de vaccinare vă pot spune doar atât: prioritățile la vaccinare în funcție de cantitățile care vor fi livrate sunt cele anunțate de președintele României.”

Aceste afirmații se bat cap în cap cu discursul președintelui care ne-a asigurat pe pe noi, „oamenii de rând” că vaccinul va fi repartizat pe criterii epidemiologice.

Klaus Iohannis, președintele României: „Vaccinarea se va face etapizat și va începe cu anumite grupe de populație stabilite pe criterii epidemiologice și medicale. Întâi personalul medical, cei din grup de risc și cei din educație, siguranță națională, transporturi, energie, furnizarea de apă și alimente.”

Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg

Acestea sunt declarațiile oficiale, politice. Însă în lumea reală lucrurile stau diferit. Listele cu angajații de la stat care urmează să primească vaccinul anti COVID există. Și încă se lucrează la ele.

Jurnaliștii Aleph News au sunat la mai multe ministere pentru a afla dacă au fost făcute aceste liste, iar nimeni nu a negat vehement existența lor.

Reporter Aleph News:Ați trimis cumva lista aia cerută de la minister cu funcționarii care trebuie să se vaccineze anticovid?”

Răspuns:E făcută lista, e făcută! Adresa e făcută doar să mai răspundă. Vă dați seama, noi am dat telefoanesă ne sune cât mai urgent.

Noi am dat termen până ăe 16, dar sunt mulți angajați. Lumea se gândește dacă îl face sau nu îl face.”, a declarat un angajat al departamentului de resurse umane din cadrul unui minister.

Italia se ține de promisiune

Cu alte cuvinte, suntem duși de nas. Chiar de primii doi oameni din stat.
Funcționarii și demnitarii de la noi așteaptă ca ei să fie salvați primii.

În timp ce alte țări merg pe alte criterii. În Italia, de exemplu, autoritățile au spus clar că au prioritate cadrele medicale, vârstnicii și persoanele cu un sistem imunitar compromis.

„În prima fază a vaccinării vor fi implicate 1.700.000 de persoane ca, mai apoi, să creștem disponibilitatea.”, a explicat Domenico Arcuri, Comisarul extraordinar pentru gestionarea crizei COVID-19.

„Vom interveni imediat pe categoriile de risc ale populației. Personalul medical pentru că este cel mai expus riscului și, o dată ce vom mai avea disponibilitate ne gândim să vaccinăm polițiștii dar trebuie să fac un plan în acest sens.”, a declarat Giuseppe Conte, prim ministrul Italiei.