- Activiștii pentru climă au protestat în fața Colosseumului împotriva combustibililor fosili.
- Națiunile Unite au avertizat că țările sunt departe de a limita încălzirea.
- Mii de protestatari au ieșit în stradă și în Austria, la Viena, unde au afișat pancarte prin care cereau taxe mai mari pentru emisiile de CO2.
Activiștii pentru climă s-au adunat vineri în fața Colosseumului din Roma pentru a protesta împotriva utilizării combustibililor fosili care încălzesc planeta. Săptămâna trecută, Națiunile Unite au avertizat că țările sunt departe de a limita încălzirea, așa cum s-a convenit în 2015 la Paris pentru a opri cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, scrie AP.
Advertisment
În ultimele luni, Pământul a depășit de mai multe ori recordul de căldură medie zilnică, iar vara din emisfera nordică a fost declarată cea mai caldă înregistrată vreodată.
„Ne aflăm astăzi aici pentru că dorim să cerem guvernului italian și liderilor internaționali să oprească toate noile investiții în combustibili fosili, care sunt prima cauză a schimbărilor climatice de care suferă întreaga lume. În această vară, Italia a fost împărțită în două, între incendii devastatoare și inundații teribile care au frânat un sector strategic precum agricultura și au amenințat securitatea orașelor”, a declarat Alessio Petronelli, purtător de cuvânt al asociației italiene, Rinascimento Green.
Recomandări
„În realitate, ceea ce ne dorim este un prezent mai bun, un prezent care să fie mai sustenabil din punct de vedere ecologic și socio-economic. Pentru că a protesta astăzi aici, pentru a spune că vrem mai puțină energie din combustibili fosili și, prin urmare, mai puține state multinaționale care profită și fac bani din asta, înseamnă, de asemenea, că vrem mai multă justiție socială și mai puține inegalități, mai multă echitate”, a adăugat Simone Gennari, activist.
Mii de oameni au protestat în Viena
Demonstrațiile împotriva schimbărilor climatice au continuat și în Austria, unde mii de protestatari au ieșit vineri pe străzile din Viena. Protestatarii au afișat pancarte prin care cereau taxe mai mari pentru emisiile de CO2 și renunțarea la consumul de carne.
„Ceea ce ar fi foarte important de făcut acum – se împlinește un an de când Rusia a început războiul împotriva Ucrainei – este încă legal în Austria să se instaleze încălzirea cu gaz. Acest lucru este o neglijență gravă și o declarație de faliment politic. Prin urmare, cerem să fie adoptată cât mai repede o lege care să reglementeze ieșirea din petrol și gaze”, a povestit Thomas Zehetner, purtător de cuvânt, WWF.
„Avem nevoie de legi naționale de protecție a climei, deoarece Austria are o mare responsabilitate, avem o responsabilitate istorică pentru emisiile noastre. În același timp, Austria și Europa se află pe teritoriul unor companii internaționale care nu țin cont de legile din alte părți ale lumii și care poluează mediul și clima. Tocmai de aceea avem nevoie de o lege a lanțului de aprovizionare și cerem protecția climei la toate nivelurile”, a continuat Anna Leitner, protestatar.
Citește și
- VIDEO. Gheorghe Zamfir a fost celebrat vineri seară la Stadionul Arcul de Triumf din București. Cine au fost invitații speciali ai evenimentului
- LIVE UPDATE. Ziua 570 de război în Ucraina. Kievul confirmă că rachete de croazieră britanice și franceze au fost folosite în atacul din Crimeea
- Ce vezi la „Noaptea albă a filmului românesc”?