• 17 februarie 2022 Tensiuni în creștere
  • 21 februarie 2022 Sancțiunile SUA și UE
  • 21 februarie 2022 Putin recunoaște republicile autoproclamate independente
  • 21 februarie 2022 Sancțiunile SUA și UE
  • 24 februarie 2022 🔴 Rusia atacă Ucraina.
  • 24 februarie 2022 Liderii UE anunță măsuri
  • 24 februarie 2022 SUA avertizează asupra consecințelor
  • 25 februarie 2022. Trupele rusești intră în Kiev
  • 26 februarie 2022. Armata rusă a atacat cu rachete de croazieră aeriene și maritime
  • 27 februarie 2022. SUA, Marea Britanie și Comisia Europeană au decis decuplarea de la SWIFT

17 februarie 2022 Tensiunile sunt în creștere

Luptele se intensifică în Donbas, în timp ce Rusia și Occidentul își intensifică disputa diplomatică: Moscova îl expulzează pe numărul doi de la ambasada SUA din Rusia. Președintele american Joe Biden spune că probabilitatea unei invazii rusești este „foarte mare”.

„Una este dacă este o incursiune minoră și ajungem să ne certăm (în NATO) despre ce să facem și ce nu, dar dacă (rușii) fac ceea ce sunt capabili să facă cu o forță masivă la graniță, va fi un dezastru pentru Rusia”, a avertizat Biden.

21 februarie 2022 Putin recunoaște republicile autoproclamate independente

Vladimir Putin recunoaște republicile pro-ruse autoproclamate din Donbas, în estul Ucrainei: Donețk și Luhansk. De asemenea, el a însărcinat ministerul rus al apărării cu „menținerea păcii” în cele două republici, deși nu este clar dacă acest lucru înseamnă că trupele rusești se pregătesc deja să treacă granița ucraineană.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

În discursul său televizat, Putin a trecut în revistă istoria secolului al XX-lea pentru a concluziona că Ucraina este un fel de țară inventată din cauza lui Lenin, Stalin și a URSS, ceea ce înseamnă că nu numai Ucraina, ci și Belarus, Moldova și statele baltice, membre ale NATO și UE, pot fi de asemenea puse sub semnul întrebării.

„Ucraina nu este doar o țară vecină pentru noi. Este o parte inseparabilă a istoriei noastre comune, a camarazilor și rudelor noastre. Situația din Donbas este critică”, a declarat președintele rus, care a calificat Ucraina drept o „marionetă” a Occidentului, care „asimilează cu forța” vorbitorii de limbă rusă.

„Am luat o decizie care ar fi trebuit să fie luată cu mult timp în urmă, aceea de a recunoaște republicile independente Donețk și Lugansk”, a declarat el, într-o acțiune pe care a anticipat-o din partea cancelarului german Olaf Scholz și a președintelui francez Emmanuel Macron.

21 februarie 2022 Sancțiunile SUA și UE

Casa Albă și președinții instituțiilor europene acuză Kremlinul de încălcarea „dreptului internațional” și anunță sancțiuni limitate, care pot fi extinse în cazul unei invazii rusești în Ucraina.

„UE va reacționa prin sancțiuni împotriva celor implicați în acest act ilegal”. Iată cum au anunțat președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, intenția UE-27 de a răspunde la recunoașterea de către președintele rus Vladimir Putin a republicilor autoproclamate din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk.

24 februarie 2022 🔴 Rusia atacă Ucraina.

„Am luat o decizie privind o operațiune militară specială”, a declarat președintele rus într-o declarație televizată. Sunt raportate explozii în regiunea Kiev, în estul și în sudul Ucrainei, unde a fost decretată legea marțială și unde zeci de persoane au fost ucise. Președintele ucrainean ordonă să provoace „cele mai grele pierderi posibile” invadatorului rus.

Ofensiva lansată joi de președintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei a intrat în cea de-a treia zi de lupte în multe părți ale țării. Trupele rusești se îndreaptă spre Kiev după o noapte de explozii și lupte de stradă, în timp ce locuitorii capitalei se pregătesc să petreacă încă o noapte în adăposturi subterane. Potrivit Marii Britanii și SUA, majoritatea forțelor rusești se află la aproximativ 30 de kilometri de centrul Kievului. Un bloc de locuințe a fost lovit de atacuri și grav avariat.

În ciuda ofertelor din partea SUA de a părăsi țara, președintele ucrainean Volodymir Zelensky a dat asigurări că rămâne în funcție și a respins oferta. Zelensky, care a difuzat un videoclip înregistrat pe o stradă din Kiev în care spune că rămâne în oraș, a declarat că forțele ucrainene au „deraiat” planul de atac rusesc și că nu vor depune armele.

Legea marțială este în vigoare pe întreg teritoriul Ucrainei și autoritățile. Bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani li se interzice să părăsească Ucraina. „Distribuim arme tuturor celor care le doresc”, spune Zelenski.

Eforturile diplomatice pentru a pune capăt conflictului par să se clatine. Ucraina a declarat vineri că este dispusă să negocieze o cerință cheie a Rusiei: declararea neutralității și renunțarea la ambiția sa de a adera la NATO. Moscova a acuzat Kievul că nu vrea să negocieze, iar Kremlinul susține că trupele sale avansează din nou după ce a ordonat o pauză pentru negocieri care nu au avut loc.

La New York, Rusia a pus veto la o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care condamna invazia Ucrainei. China s-a abținut, alături de India și Emiratele Arabe Unite. 11 membri au votat pentru.

Putin a făcut apel la militarii ucraineni să preia puterea, susținând că cu ei „va fi mai ușor să se ajungă la un acord” pentru a pune capăt ofensivei. Lavrov a refuzat să recunoască guvernul de la Kiev ca fiind democratic.

În timpul ofensivei lor, forțele rusești au atacat instalații militare ucrainene și obiective de apărare aeriană. Rusia a lansat sute de rachete balistice. Potrivit comandantului-șef al forțelor ucrainene, Rusia a pierdut zeci de tancuri, vehicule blindate, precum și avioane și elicoptere.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat vineri pe Twitter că țara sa a început să strângă date despre acțiunile armatei ruse pentru a le trimite la Curtea Penală Internațională.

Au avut loc explozii în apropierea marilor orașe ucrainene. Au avut loc lupte grele de-a lungul întregii „linii de contact” din Donbas, care se află în conflict din 2014. Ucraina susține că Rusia a atacat dinspre și cu sprijinul Belarusului. Armata rusă a ocupat fosta centrală nucleară de la Cernobîl după lupte grele.

Ucraina a ordonat închiderea spațiului său aerian pentru zborurile civile. Agenția Europeană de Siguranță a Aviației a cerut operatorilor aerieni să evite zonele din spațiul aerian al Ucrainei, Rusiei, Moldovei și Belarusului din cauza „riscului ridicat”.

Explozii în apropierea principalelor orașe din Ucraina

Consiliul Europei a anunțat vineri suspendarea temporară a reprezentării Rusiei în cadrul Comitetului de Miniștri și al Adunării Parlamentare „cu efect imediat”. UEFA și Formula 1 au reacționat la invazie mutând finala Ligii Campionilor de la Sankt Petersburg la Paris și anulând GP Sochi. De asemenea, Rusia a fost exclusă de la Eurovision 2022.

În Rusia, sute de persoane au fost arestate în cadrul unor proteste separate împotriva războiului din Ucraina, la care s-au alăturat personalități importante din țară. Biroul ONU pentru Drepturile Omului a indicat că peste 1.800 de persoane au fost arestate, deși spune că nu este clar dacă unele au fost eliberate.

Ucraina a îndemnat puterile occidentale să excludă Moscova din sistemul Swift pentru tranzacții financiare internaționale, una dintre cele mai dure sancțiuni pe care le-ar putea impune. Zelenski a făcut apel la comunitatea internațională să facă mai mult, afirmând că sancțiunile anunțate până acum nu sunt suficiente și că Ucraina a fost lăsată „pe cont propriu”.

Uniunea Europeană a aprobat o a doua rundă de sancțiuni convenite joi seară de șefii de stat și de guvern și care urmează să fie finalizate de miniștrii de externe la Bruxelles, care îi vizează direct pe Putin și Lavrov prin înghețarea activelor financiare. Andrés Gil raportează. Purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene, Josep Borrell, a declarat vineri că Putin „vorbește despre denazificarea Ucrainei, dar se comportă ca un nazist”.

Premierul britanic Boris Johnson a introdus noi sancțiuni, inclusiv înghețarea activelor tuturor băncilor rusești importante.

NATO a început să desfășoare forțe defensive terestre și aeriene de răspuns pe flancul său estic. Țările occidentale au spus clar că nu vor trimite trupe de luptă în Ucraina. „Nu trebuie să existe loc pentru neînțelegeri: vom proteja fiecare aliat și fiecare centimetru de teritoriu NATO”, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg.

Domnule președinte Putin, în numele umanității, duceți-vă trupele înapoi în Rusia. Cunoaștem prețul războiului”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, care a reiterat că aceste „măsuri unilaterale sunt în conflict direct” cu Carta ONU. Guterres a calificat criza din Ucraina drept „cel mai trist moment” din mandatul său de secretar general.

24 februarie 2022. Liderii UE anunță măsuri

Șefii de stat și de guvern din UE anunță: „Ne vom întâlni în cursul zilei de astăzi pentru a discuta despre această agresiune flagrantă și pentru a conveni asupra unor noi măsuri restrictive care vor impune Rusiei consecințe foarte dure și severe, în strânsă coordonare cu partenerii noștri transatlantici”.

Consiliul European de joi va avea concluzii și se lucrează la un nou pachet de sancțiuni. Un Consiliu extraordinar al miniștrilor de externe din UE este programat să se reunească vineri la ora 15:00 pentru aprobare.

24 februarie 2022. SUA avertizează asupra consecințelor

Președintele american Joe Biden denunță „atacul nejustificat” al Rusiei asupra Ucrainei. „Președintele Putin a ales să lanseze un război premeditat care va provoca pierderi catastrofale și suferințe umane”, a declarat președintele american într-un comunicat. „Rusia este singura responsabilă pentru moartea și distrugerile pe care le va provoca acest atac”, spune el.

25 februarie 2022. Trupele rusești intră în Kiev

Trupele rusești au reușit să intre într-un cartier din nordul Kievului, iar autoritățile au făcut apel la cetățeni să reziste. În ultimele ore, Rusia și-a intensificat atacul asupra Capitalei, care a fost zguduită de bombardamente.

Martorii au raportat focuri de armă în apropierea sediului guvernului de la Kiev, potrivit AP, iar sirenele au sunat din nou în oraș pentru a avertiza asupra unor lovituri aeriene. Apărarea a cerut oamenilor din zonă să pregătească cocteiluri Molotov pentru a se apăra sau să se adăpostească.

În plus, armata ucraineană a afirmat că se confruntă cu tancuri rusești care avansează spre Capitală în orașul Ivanki, la 80 de kilometri de Kiev.

Potrivit datelor preliminare furnizate de Zelenski în noaptea acestei prime zile de lupte, cel puțin 137 de ucraineni au fost uciși, dintre care zece ofițeri. Cel puțin 316 persoane au fost rănite. Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina a primit rapoarte cu privire la cel puțin 127 de victime civile, 25 de morți și 102 răniți în Ucraina, cauzate de bombardamente și lovituri aeriene, cele mai multe dintre acestea (114) în zonele controlate de guvern. Marea Britanie a declarat că 450 de soldați ruși și 194 de ucraineni, inclusiv 57 de civili, au fost uciși de la începutul invaziei, relatează BBC.

Amnesty International a declarat că invazia „a fost caracterizată de atacuri nediscriminatorii asupra zonelor civile și de atacuri asupra proprietăților protejate, cum ar fi spitalele”„. „Atacurile nediscriminatorii încalcă dreptul umanitar internațional (legile războiului) și pot constitui crime de război”, a afirmat ONG-ul într-un comunicat.

Mii de oameni își părăsesc casele. UNHCR a anunțat vineri că peste 50.000 de refugiați ucraineni au fugit din țara lor în mai puțin de 48 de ore, cei mai mulți în Polonia și Republica Moldova, iar mulți alții se îndreaptă spre granițele sale.

Putin îndeamnă armata ucraineană să preia puterea

Președintele rus Vladimir Putin a încurajat armata ucraineană să organizeze o lovitură de stat. „Luați puterea în propriile mâini! Se pare că va fi mai ușor să ajungem la un acord cu voi decât cu acea bandă de drogați și neonaziști care s-au stabilit la Kiev și care țin ostatic întregul popor ucrainean”, a spus el.

Mii de oameni își părăsesc casele. UNHCR a anunțat vineri că peste 50.000 de refugiați ucraineni au fugit din țara lor în mai puțin de 48 de ore, cei mai mulți în Polonia și Republica Moldova, iar mulți alții se îndreaptă spre granițele sale.

Putin îndeamnă armata ucraineană să preia puterea

Președintele rus Vladimir Putin a încurajat armata ucraineană să organizeze o lovitură de stat. „Luați puterea în propriile mâini! Se pare că va fi mai ușor să ajungem la un acord cu voi decât cu acea bandă de drogați și neonaziști care s-au stabilit la Kiev și care țin ostatic întregul popor ucrainean”, a spus el.

NATO a anunțat că își va consolida flancul estic – cu o prezență mai mare în țările apropiate de Ucraina și de Rusia, cum ar fi statele baltice, precum și Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria și Marea Neagră – fără a desfășura trupe în interiorul Ucrainei. Țările occidentale au precizat deja în ultimele luni că nu vor trimite trupe de luptă în Ucraina. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei să își retragă forțele din Ucraina și să aleagă „calea diplomației”.

Noaptea atacurilor cu „rachete

Liderii ucraineni au raportat atacuri cu „rachete” peste noapte. Cel puțin două explozii puternice au fost auzite în centrul orașului la orele serii, iar o a treia explozie puternică a fost auzită în depărtare la începutul zilei de vineri. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat, într-un mesaj transmis la primele ore ale dimineții, că trupele rusești bombardează zone rezidențiale din țară și l-a acuzat pe Putin că a mințit atunci când a spus că infrastructura civilă nu este o „țintă”.

„Ei spun că infrastructura civilă nu este o țintă. Aceasta este o minciună. Ei nu fac distincție în ce zone operează”, a repetat Zelenski, care a insistat că atacurile rusești amintesc de cele la care a fost supus Kievul în 1941, când Germania nazistă a invadat Uniunea Sovietică. „Au convins Rusia sancțiunile anunțate ieri? Din ceea ce auzim în ceruri și vedem pe teren, nu este suficient.

Guvernele europene au aprobat o nouă rundă de sancțiuni, care vizează direct activele externe ale lui Putin și ale ministrului său de externe, Serghei Lavrov. Miniștrii de externe ai UE au convenit vineri după-amiază asupra pachetului de sancțiuni, împreună cu măsuri împotriva băncilor rusești, a companiilor de stat și a sectorului industrial și financiar al Rusiei.

Intrarea în Kiev

Pentru a ajunge la Kiev, trupele rusești au optat pentru cea mai scurtă rută, accesul din nordul țării prin Cernobîl, la granița cu Rusia, dar și din zona de excludere nucleară de la Cernobîl, la granița cu Belarus, al cărui președinte, Aleksandr Lukașenko, este un aliat convins al lui Putin.

26 februarie 2022. Desfășurarea evenimentelor în a treia zi a operațiunii militare din Ucraina.

Unitățile rusești, fără a întâmpina rezistență, au intrat în Melitopol, Stanița Luganskaya a trecut sub controlul LPR, forțele DPR au ocupat Shchastya.

Armata rusă a atacat noaptea infrastructura militară a Ucrainei cu rachete de croazieră aeriene și maritime.

O bătălie navală a avut loc în Marea Neagră – bărci ucrainene au încercat să atace navele rusești care au evacuat 82 de grăniceri ucraineni care se predaseră de pe Insula Sarpelui.

Ministerul rus al Apărării a sugerat că dronele americane care stăteau în apropiere au îndreptat bărci ucrainene către navele flotei ruse.

Vineri, în așteptarea negocierilor, Putin a dat ordinul de a opri înaintarea principalelor forțe ruse – dar partea ucraineană a refuzat să negocieze, iar astăzi a reluat înaintarea trupelor ruse, a spus Peskov.

În biroul lui Zelenski au spus că nu sunt mulțumiți de termenii negocierilor, Lukașenko a spus cu această ocazie că este revoltat: „Kievul este de fapt înconjurat, iar ei dezvăluie”.

Ministrul Apărării al Ucrainei a spus că aproximativ 18 mii de mitraliere au fost distribuite locuitorilor din Kiev, experții se tem că țara va plonja în haos criminal, există rapoarte despre cazuri de jaf.

Statele Unite și Albania au solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru duminică pentru a convoca o sesiune specială a Adunării Generale a ONU privind Ucraina.

27 februarie 2022 SUA, Marea Britanie și Comisia Europeană au decis să decupleze de la sistemul SWIFT mai multe bănci rusești

SUA, Marea Britanie și Comisia Europeană au decis să decupleze de la sistemul SWIFT (sistemul electronic de plăți bancare) mai multe bănci rusești

Oligarhii ruși și oamenii din jurul lui Vladimir Putin nu vor mai putea beneficia de pașapoartele de aur, prin care obțineau cetățenia unor state din Vest.

Capitala Ucrainei a rezistat atacurilor Rusiei, lupte grele s-au dus azi noapte în mai multe orașe cheie.

Țări membre NATO trimit ajutor militar Ucrainei pentru a se apăra, iar țările din Vest vor acorda sprijin financiar și umanitar.

Turcia nu a luat decizia închiderii Strâmtorilor pentru navele rusești.

România s-a alăturat statelor care au închis spațiul aerian pentru aeronavele rusești. O măsură similară a fost luată de Moscova pentru avioanele din România