• Johan Floderus, un diplomatul suedez al UE ținut în captivitate timp de doi ani în Iran, a fost eliberat.
  • Hamid Noury ​​a fost schimbat cu Johan Floderus și cetățeanul iraniano-suedez Saeed Azizi.
  • El a fost arestat în Iran în noiembrie, pentru ceea ce Suedia a numit „motive greșite”.

Johan Floderus, un diplomatul suedez al UE ținut în captivitate timp de doi ani în Iran, a fost eliberat și a ajuns acasă, a anunțat Premierul suedez, scrie The Guardian. Vestea a fost salutată de Prim-ministru și de familia și prietenii săi.

Ulf Kristersson a declarat sâmbătă că iranianul Hamid Noury ​​a fost schimbat cu Johan Floderus și cetățeanul iraniano-suedez Saeed Azizi. S-a întors în Suedia mai târziu în acea seară.

Eliberarea lui vine la câteva luni după ce tatăl lui Floderus a spus că se așteptau la condamnarea la moarte sau la închisoarea pe viață, după ce a fost acuzat de spionaj, în ciuda protestelor UE, ale guvernului suedez și ale familiei sale, toți spunând că acuzațiile au fost inventate.

Recomandări

SUA APĂRĂ COREEA DE SUD
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD
CUM SE SCHIMBĂ CONSUMUL DE NEWS?
RUSIA AMENINȚĂ SUA
COALIȚA DECIDE DATA PREZIDENȚIALELOR
CER DAUNE DE LA NASA

Pedeapsa de cinci ani de închisoare a lui Azizi pentru acuzații de securitate națională a fost menținută la începutul acestui an. El a fost arestat în Iran în noiembrie, pentru ceea ce Suedia a numit „motive neîntemeiate”.

Într-un videoclip postat pe X, Kristersson a spus: „Iranul i-a făcut pe acești suedezi pioni într-un joc cinic de negociere cu scopul de a-l elibera pe cetățeanul iranian Hamid Noury ​​din Suedia”. Schimbul de prizonieri a fost mediat de Oman, a declarat Ministerul de Externe al țării într-un comunicat.

Noury ​​a fost condamnat pe viață în Suedia în iulie 2022 pentru rolul său în legătură cu moartea a mii de deținuți politici în calitate de procuror adjunct al închisorii Gohardasht de lângă Teheran, ceea ce mulți cred că a determinat detenția lui Floderus în timp ce părăsea țara în același an.

Procesul legal în cazul lui Noury, inclusiv un recurs în instanță, s-a încheiat în martie, deschizând calea pentru negociere. Agenția de presă oficială a Iranului, Irna, a publicat imagini cu Noury ​​sosind pe aeroportul Mehrabad din Teheran, unde a fost primit de familia sa pe un covor roșu. „A fost clar tot timpul că această operațiune va necesita decizii dificile”, a spus Premierul suedez.

Ylva Johansson, Comisarul suedez al UE în a cărei echipă a lucrat Floderus, a declarat: „Johan este în sfârșit liber, după mai bine de doi ani de închisoare. Sunt atât de, atât de fericit. Mă bucur pentru Johan, pentru familia și prietenii lui.

„În fiecare zi, în ultimii doi ani, Johan a fost în mintea și în inimile noastre. Am vorbit despre el în fiecare zi și acum suntem cu toții atât de ușurați și fericiți că în sfârșit putem spune: „Johan, bun venit acasă”, a adăugat ea.

Într-o declarație, UE a susținut că tânărul de 33 de ani, care lucrase la biroul din Afganistan al Departamentului de Servicii Externe al UE, se afla „în drum spre casă” din faimoasa închisoare Evin, unde familia sa a spus că a fost reținut în conditii inumane.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat „încântată” și a felicitat Suedia pentru eforturile „persistente” de a-l elibera pe Floderus.

Floderus, absolvent al Universității Oxford, Soas din Londra și al Universității Uppsala, a fost reținut pe 17 aprilie 2022 pe aeroportul din Teheran, după ce a vizitat un prieten care lucra pentru ambasada Suediei în Iran. El a fost în țară de mai multe ori în cadrul unor programe comune UE-Iran pentru a sprijini adulții și copiii afgani care fug de talibani.

Identitatea sa a ieșit la iveală abia în septembrie, după ce familia sa a recunoscut că „diplomația lor tăcută” nu funcționează.

În decembrie, Floderus a fost acuzat de „cooperare foarte extinsă în domeniul informațiilor cu regimul de ocupație sionist”. Familia a aflat luna trecută că procurorii cer pedeapsa cu moartea în acest caz și credeau că o sentință ar putea fi pronunțată încă de duminică.

Noury, în vârstă de 63 de ani, a fost arestat pe un aeroport din Stockholm în 2019 și ulterior condamnat la închisoare pe viață pentru crime de război, pentru execuția în masă și torturarea deținuților politici la închisoarea Gohardasht din Karaj, Iran, în 1988. El a negat acuzațiile.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Iranian de Externe l-a descris pe Noury într-o declarație adresată presei locale, spunând că întemnițarea sa s-a datorat unei „decizii ilegale a instanței suedeze care nu are legitimitate”.

Noury ​​a spus reporterilor că totul a fost complicat și sensibil. „Au spus că nici măcar Dumnezeu nu-l mai poate elibera pe Hamid Noury, dar a făcut-o”, a spus el reporterilor la sosirea sa în Iran.

Consiliul Național de Rezistență al Iranului, o coaliție de grupuri care se opun guvernului Republicii Islamice a Iranului, a declarat că Suedia a cedat șantajului și tacticilor de luare de ostatici într-o mișcare care ar încuraja Teheranul.

Avocatul Kenneth Lewis, care a reprezentat mai mulți reclamanți în cazul Noury ​​din Suedia, a spus că clienții săi nu au fost consultați și au fost „îngroziți și devastați” de eliberarea lui Noury.

„Acesta este un afront la adresa întregului sistem de justiție și a tuturor celor care au participat la aceste procese”, a declarat el pentru Reuters.

Lewis a spus că clienții săi rezonează cu eforturile guvernului suedez de a-și aduce cetățenii acasă, dar a spus că eliberarea lui Noury ​​a fost „total disproporționată”.

Într-o conferință de presă de noapte, Kristersson a spus că a înțeles că schimbul va fi primit cu „sentimente amestecate, nu în ultimul rând printre suedezii care provin din Iran”.

„Nu a fost o deliberare ușoară pe care guvernul a trebuit să o facă, dar uneori trebuie să faci lucruri dificile și să faci ceea ce este corect”, a continuat el.

Un alt cetățean suedez-iranian, Ahmadreza Djalali, arestat în 2016, rămâne într-o închisoare iraniană. Medic la urgențe, Djalali a fost arestat în 2016 în timpul unei vizite academice în Iran.

Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a declarat că Iranul a refuzat să o considere pe Djalali drept cetăţean suedez după ce acesta a primit cetăţenia în ţara nordică, unde a trăit şi a lucrat înainte de arestare, în timp ce se afla în închisoarea iraniană.

„Lui Djalali și familiei sale aș dori să le spun că serviciile de securitate au făcut eforturi mari pentru ca soțul și tatăl lor să facă parte din operațiunea de astăzi”, a spus Billstrom. „Nu există nicio îndoială că vom continua să lucrăm neobosit pentru a aduce acasă cetățeni precum Djalali”.

Citește și