• Istoricul Adrian Cioroianu a fost invitatul lui Vlad Craioveanu miercuri seară la Aleph News, la „Ochii pe Mine”
  • Adrian Cioroianu: „Eu vă spun ca istoric, nu există sau nu am auzit eu în Istoria Europei sau în Istoria Lumii Occcidentale o pandemie care să treacă decât în mod natural”

La „Ochii pe Mine” cu Vlad Craioveanu, istoricul Adrian Cioroianu a spus cum gestionează Franţa pandemia de coronavirus, la aproape o săptămână de la intrarea în carantină. Apoi, a explicat de ce planează asupra Franţei pericolul atacurilor teroriste.

Despre alegerile din SUA

Adrian Cioroianu, istoric și ambasador delegate al României pe lângă UNESCO: ,,Ca ambasador, nu pot să comentez, iar aici în Franța ambele variante sunt deschise. Cei care aleg sunt cetățenii Statelor Unite. Fiecare națiune își alege soarta și conducătorii. Nu am nimic de comentat. Să vedem rezultatele finale.”

Despre felul în care societatea oamenilor de rând percepe elitele

Adrian Cioroianu: ,,Acest Covid a resetat agenda noastră a tuturor și a schimbat încrederea oamenilor în politicieni. Încrederea oamenilor în politică este suferindă. Cred că era și înainte, însă acum s-a accentuat. În Franța, 40% dintre francezi nu cred într-un vaccin. Vedem că este o fractură între ceea ce se cheamă societatea oamenilor de rând, dar este reprezentarea pe care oamenii și-o fac asupra elitei și o încarcă deseori cu o conotație negativă. Gândiți-vă că lucrurile nu sunt noi! Din acest motiv, a pierdut Hillary Clinton alegerile în SUA. Mulți au văzut-o ca aparținând unei elite ascunse.”

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

,,Donald Trump a câștigat în 2016 venind împotriva acestui sistem”

Adrian Cioroianu: ,,Părerea mea este că trebuie să fim atenți la ceea ce înseamnă elită. Elita este o componentă intrinsecă a comunităților. De vreo 40 de ani, am fost obișnuiti să judecăm elita. Pentru americani, elita o reprezintă milionarii. Aceasta componentă economică îi îndepărtează pe oameni. Donald Trump a câștigat in 2016 venind împotriva acestui sistem. El spunea: ,,domnule. eu nu consum banii nimănui, eu folosesc banii mei în politică.” Acest refuz al elitei e un fenomen extrem de interesant în lumea de azi și se vede și în alegerile americane. Vorbim de țările în care alegerile spun ceva despre dorința cetățeniei.”

Despre o lansare de carte online


Adrian Cioroianu: ,,Este o carte despre Regele Ferdinand I. Acest om s-a născut în Germania și a luptat împotriva țării lui. A devenit Regele României și a fost în postura să lupte împotriva țării în care s-a născut. A fost loial României, dincolo de originea lui. Aceasta este cartea pe care cu prilejul zilei de 1 Decembrie, o vom lansa video.”

Importanța Monarhiei în România


Adrian Cioroianu ,,O discuție foarte complicată și totul depinde de români. După moartea Regelui Mihai, purtătorul de stindard al monarhiei în România, 30% dintre români considerau Monarhia ca fiind o variantă posibilă și acceptabilă. Asta știam atunci în calitate de decan al Facultatea de Istorie. Deși nu ascund, am o mare stimă pentru Majestatea Sa Margareta și pentru soțul domniei-sale.”

Situația în Franța în vreme de COVID-19


Adrian Cioroianu: ,,Ca ambasador, ca posesor al unei legitimații de ambasador, te poți mișca oriunde vrei și cum vrei. Au probleme de Securitate și sunt foarte atenți. Sunt mii de polițiști în toate orașele Franței care au păzit în aceste zile bisericile și școlile. Am legitimație de ambasador și pot merge oriunde vreau, problema este în ce oraș mergi pentru că Parisul pe drumul meu este închis. Sunt magazine închise, sunt librarii închise, este o situație destul de neplăcută, dar pe care francezii o acceptă foate disciplinat. Este o surpriză acest popor atât de rebel, atât de ușor de scos în stradă. Lumea este mai curând disciplinată, din acest punct de vedere. (…) În ultimele zile, am preferat să merg cu mașina sau cu autobuzul. Această izolare, m-a făcut să umblu de unul singur, cu mijloace de transport în comun.”

Disciplina francezilor în pandemie

Adrian Cioroianu: ,,Francezii sunt disciplinați, dar sunt uimiți în egală măsură, ca noi toți. Nu cred ca există în Franța ceea ce am văzut în România în timpul vacanței de vară. Mă refer la faptul că media este ceva mai precaută în a da semnale de panică, semnale destabilizatoare. În Franța, buletinele de știri nu încep cu numărul morților.”

Despre imunizare și imunitate în cazul Covid-19

Adrian Cioroianu: ,,Cred că numărul de infectări este proporțional cu numărul de analize. Cu cât faci mai multe, cu atât crește numărul. Povestea aceasta nu va căpăta o curbă descendentă în rândul populației, decât după ce 60% din populație să fie infectată. Eu vă spun ca istoric, nu exista sau nu am auzit eu în Istoria Europei sau in Istoria Lumii Occcidentale o pandemie care să treacă decât în mod natural. La capitolul pandemii, eu nu cunosc alt sfârșit decât cel care se realizează prin infectarea oarecum naturală a 60% din populație. Aceste virusuri evoluează cum evoluaează și imunitatea noastră. (…) Aceste virusuri se dezvoltă în comunități. Este o poveste veche de care nu vom scăpa prea ușor. Am rezervele mele în ceea ce privește apariția unui vaccin care să oprească acest virus.”

Terorismul în Franța: ”Nu este stat, nu este religie care să aibă atâtea libertați ca în Franța”

Adrian Cioroianu: ,,Franța este din acest punct de vedere este punctul nodal al libertăților cetățenești din Europa. Nu este stat, nu este religie care să aibă atâtea libertați ca în Franța. În Franța nu există nicio religie care să primească bani de la stat, ceea ce a dus la rezultate și bune si rele. Problema este de unde primesc bani aceste biserici ale Cultului Islamic? Franța nu are un învățământ religios, spre deosebire de noi. În Franța nu exista astfel de cursuri, iar imamii musulmani sunt furnizați de alte țări.
Ce se întâmplă cu aceste școli și biserici în care acești imami, veniți din țări islamice spun ce le trece lor prin cap. E simplu să dai vina pe albanezi, pe tunisieni sau pe ceceni. Problama este ce facem cu acești tineri de origine islamică de la marginea orașelor franțuzești. Au sute de tineri radicalizati cu care nu știu ce să facă. Ei sunt pur și simplu născuți în familii care au dobândit cetățenia franceză. Cum poate statul să-ți retragă ție cetățenia? Păi care este diferența dintre un stat dictatorial și unul democratic?”