• Un grup de parlamentari britanici au anunţat vineri că lipsește suma de 50 de miliarde de lire sterline în numerar, relatează CNN.
  • Cererea de numerar a crescut în majoritatea economiilor avansate, pe fondul crizei financiare globale.
  • 5% din bancnotele aflate în circulație se estimează că ar fi deținute de gospodăriile britanice ca economii.

Meg Hillier, preşedinta Comitetului pentru conturi publice (PAC) al Camerei Comunelor, care supraveghează finanţele guvernamentale arată într-un comunicat, că banii sunt „ascunşi undeva, dar Banca Angliei nu ştie unde, pentru cine sau pentru ce, şi nu pare foarte curioasă”. Ea a mai adăugat că „Ar trebui să fie mai îngrijorată cu privire la faptul că lipsesc 50 de miliarde de lire sterline”.

Ca răspuns, oficialii Băncii Angliei au declarat într-un comunicat: „Membrii publicului nu trebuie să explice Băncii de ce doresc să deţină bancnote. Acest lucru înseamnă că bancnotele nu lipsesc”, adăugând că banca centrală va continua să satisfacă cererea publică de bancnote.

În ciuda utilizării crescute a plăţilor digitale, cererea de numerar a crescut în majoritatea economiilor avansate de la criza financiară globală, potrivit unui raport din 2018. Acest lucru a fost parţial determinat de ratele mai mici ale dobânzilor, se arată în raport, care au redus randamentul economiilor deţinute la bănci.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Într-o declaraţie în faţa Comitetului pentru conturi publice din octombrie, casierul-şef al Bancii Angliei, Sarah John, a spus: „Vedem utilizarea tot mai mare a numerarului ca un depozit de valoare, spre deosebire de scopuri tranzacţionale”. Îngrijorările legate de forţa instituţiilor financiare de după criza din 2008 au contribuit, de asemenea, la aceasta, a adăugat ea.

Explicația ar putea fi faptul că oamenii au început să strângă tot mai mulți bani acasă, ca urmare a pandemiei. Şi, deşi a existat o scădere accentuată a cererii de bancnote şi monede în timpul carantinei coronavirusului în acest an, de atunci aceasta şi-a revenit.

În luna iulie a acestui an, numărul de bancnote aflate în circulaţie în Marea Britanie a atins un nivel record de 4,4 miliarde de unităţi, având o valoare totală de 76,5 miliarde de lire sterline (103 miliarde de dolari), potrivit unui raport din septembrie al Biroului Naţional de Audit (NAO), care monitorizează cheltuielile guvernamentale. În urmă cu 20 de ani numărul lor era considerabil mai mic, 1,5 miliarde de bancnote în valoare de aproximativ 24 miliarde de lire sterline.

În acelaşi timp, volumul plăţilor în numerar a scăzut, o tendinţă care e posibil să se accelereze din cauza pandemiei. Acum un deceniu, numerarul a fost utilizat în şase din 10 tranzacţii; anul trecut a fost pentru mai puţin de trei.

Între 20% şi 24% din bancnotele aflate în circulaţie sunt utilizate pentru tranzacţii în numerar şi alte 5 procente sunt deţinute de gospodăriile britanice ca economii, potrivit estimărilor Băncii Angliei.

„Se ştie puţin despre restul, în valoare de aproximativ 50 de miliarde de lire sterline, dar posibilele explicaţii includ deţineri în străinătate pentru tranzacţii sau economii şi, eventual, deţineri în Marea Britanie de economii interne nedeclarate sau pentru utilizarea în economia gri”, a spus NAO în raportul său.