• Documente secrete ale Ministerului Apărării din Marea Britanie, care conțin detalii despre HMS Defender și despre armata britanică, au fost găsite într-o stație de autobuz din Kent, relatează BBC.
  • Postul de televiziune a intrat în posesia lor după ce o persoană le-a adus la redacție.

Într-un document se discută despre reacția probabilă a Rusiei la trecerea navei HMS Defender prin apele ucrainene din largul Crimeei, fapt care s-a întâmplat miercuri, iar Rusia a răspuns cu focuri de artilerie.

Un altul detaliază planurile pentru o posibilă prezență militară britanică în Afganistan după ce operațiunea NATO condusă de SUA în această țară se va încheia.

Guvernul britanic a declarat că a fost lansată o anchetă. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat că un angajat a raportat pierderea unor documente sensibile din domeniul apărării, adăugând: „Ar fi nepotrivit să facem alte comentarii”.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Documentele, aproape 50 de pagini în total, au fost găsite într-o baltă, în spatele unei stații de autobuz din Kent, marți dimineața la primele ore.

Potrivit BBC, persoana care le-a găsit a contactat redacția când și-a dat seama de informațiile sensibile care se regăsesc în documente.

Postul de televiziune britanic relatează că documentele, care includ e-mailuri și prezentări PowerPoint, provin din biroul unui oficial de rang înalt din cadrul Ministerului Apărării.

Citește și Documentele secrete din stația de autobuz: Ce cred autoritățile britanice despre Joe Biden

Documente clasificate: Britanicii se așteptau la un răspuns agresiv al rușilor la „trecerea nevinovată prin apele teritoriale ucrainene”

Documentele referitoare la distrugătorul HMS Defender arată că o misiune descrisă de Ministerul Apărării ca fiind o „trecere nevinovată prin apele teritoriale ucrainene”, cu armele acoperite și cu elicopterul navei depozitat în hangar, a fost efectuată în așteptarea unui răspuns agresiv din partea Rusiei.

Miercuri, peste 20 de avioane rusești și două nave ale pazei de coastă au urmărit nava de război în timp ce aceasta naviga la aproximativ 19 kilometri (12 mile) de coasta Crimeei.

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că o navă de patrulare a tras focuri de avertisment și că un avion cu reacție a aruncat bombe în calea distrugătorului, însă guvernul britanic a respins această versiune, negând că ar fi fost trase focuri de avertisment.

Misiunea, denumită „Op Ditroite”, a fost subiectul unor discuții la nivel înalt încă de luni, arată documentele, iar oficialii au speculat cu privire la reacția Rusiei dacă HMS Defender ar fi navigat în apropierea Crimeei.

„Ce înțelegem despre posibila „petrecere de bun venit”…?”, a întrebat un oficial de la Cartierul General Permanent Comun (PJHQ).

Interacțiunile recente din estul Mediteranei între forțele rusești și un grup de atac al portavioanelor condus de HMS Queen Elizabeth au fost nesemnificative și „în conformitate cu așteptările”, se arată în document.

Dar oficialii britanici știau că acest lucru era pe cale să se schimbe.

„Ca urmare a tranziției de la activitatea de angajare a apărării la activitatea operațională, este foarte probabil ca interacțiunile dintre RFN (marina rusă) și VKS (forțele aeriene rusești) să devină mai frecvente și mai asertive”, se arăta într-o prezentare.

HMS Defender avea două opțiuni de traseu pe lângă Crimeea. BBC: Acțiunea ar fi fost planificată

O serie de diapozitive pregătite la PJHQ arată două opțiuni de traseu, una descrisă ca fiind „un tranzit direct sigur și profesionist de la Odessa la Batumi”, inclusiv o scurtă porțiune prin „Schema de separare a traficului” (TSS) în apropierea vârfului sud-vestic al Crimeei.

Cele două opțiuni de traseu ale HMS Defender în Marea Neagră. Foto: BBC

Această rută, a concluzionat un diapozitiv, ar „oferi o oportunitate de a se angaja cu guvernul ucrainean… în ceea ce Marea Britanie recunoaște ca fiind apele teritoriale ucrainene”.

Au fost prezentate trei răspunsuri potențiale ale Rusiei, de la „sigur și profesionist” la „nici sigur, nici profesionist”.

În acest caz, Rusia a ales să reacționeze în mod agresiv, cu avertismente radio, nave ale pazei de coastă care s-au apropiat la mai puțin de 100 de metri și cu raiduri repetate ale avioanelor de război.

A fost luată în considerare o rută alternativă, care ar fi ținut HMS Defender departe de apele contestate.

Această variantă ar fi evitat o confruntare, se arată în prezentare, dar ar fi riscat să fie prezentată de Rusia ca o dovadă că „Regatul Unit s-a speriat/se sustrage”, permițând Rusiei să afirme că Regatul Unit a acceptat cu întârziere pretențiile Moscovei privind apele teritoriale din Crimeea.

„Așa cum se așteaptă publicul, Ministerul Apărării planifică cu atenție. Ca o chestiune de rutină, acest lucru include analiza tuturor factorilor potențiali care afectează deciziile operaționale”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Pe lângă planificarea militară, oficialii au anticipat versiuni concurente ale evenimentelor.

„Avem o narațiune puternică și legitimă”, au spus ei, menționând că prezența jurnaliștilor încorporați (de la BBC și Daily Mail) la bordul distrugătorului „oferă o opțiune pentru o verificare independentă a acțiunii HMS Defender”.

În urma controversei generate de misiunea HMS Defender, documentele descoperite în Kent confirmă faptul că trecerea prin TSS a fost o decizie calculată a guvernului britanic de a face o demonstrație de sprijin pentru Ucraina, în ciuda posibilelor riscuri implicate, precizează BBC.

Sursa citată relatează că a fost vorba despre libertatea de navigație și o susținere clară a suveranității Ucrainei, în urma anexării Crimeei de către Rusia în 2014.

În plus, în conformitate cu prevederile Convenției ONU din 1982 privind dreptul mării, trecerea unei nave străine este considerată „nevinovată” atunci când „nu aduce atingere păcii, bunei ordini sau securității statului de coastă”. În ochii unei mari părți a lumii, acest stat este Ucraina, nu Rusia, mai scrie BBC.