- Mii de turiști și locuitori au fost evacuați din orașele aflate în nordul Atenei, în timp ce incendiile de vegetație se extind în întreaga țară, relatează BBC.
- Vântul puternic și temperaturile ridicate fac dificilă controlarea incendiilor, care au ucis cel puțin două persoane, inclusiv un pompier.
- Între timp, pompierii români trimiși să lupte cu incendiile devastatoare din Grecia au ajuns la Atena.
Norii uriași de fum și cenușă din apropierea Atenei au obligat oamenii să-și părăsească locuințele, peste 150 de incendii fiind raportate, iar șase zone au fost plasate în stare de alertă maximă.
Grecia, la fel ca multe părți ale Europei, s-a confruntat în această vară cu fenomene meteorologice extreme. Premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat că incendiile au arătat „realitatea schimbărilor climatice”.
Sute de pompieri încearcă să controleze incendiile cu ajutorul a aproximativ 20 de avioane de bombardament cu apă. Pompieri și avioane suplimentare sunt trimise din țări precum Marea Britanie, Franța, România sau SUA.
Alimentate de vântul imprevizibil, cele mai grave incendii se află în nordul Atenei. Un pompier voluntar în vârstă de 38 de ani a fost ucis de căderea unui stâlp de electricitate într-o suburbie a orașului. Cealaltă victimă este președintele Camerei de Comerț din Atena, Konstantinos Michalos. Acesta a fost găsit inconștient într-o fabrică din apropierea locului unde se manifesta un incendiu.
Alte 20 de persoane au fost rănite.
Pompierii greci se așteaptă ca incendiile să continue să ardă și să se extindă și sâmbătă, în ciuda scăderii temperaturilor la aproximativ 35 de grade Celsius, de la peste 40 grade la începutul acestei săptămâni.
Mii de persoane au primit anterior ordinul de a-și părăsi locuințele din afara Atenei, în timp ce incendiul a distrus case, mașini și întreprinderi.
Incendiile au făcut ravagii și pe insula vecină Evia, precum și în zonele din apropierea orașului antic Olympia, locul de naștere al Jocurilor Olimpice.
Ministrul guvernului Nikos Hardalias a declarat că pompierii se confruntă cu condiții extrem de periculoase: „Incendii sălbatice de o intensitate și răspândire fără precedent, toate forțele noastre duc lupta zi și noapte pentru a salva vieți, împreună cu voluntarii”.
Sute de locuitori și turiști din Evia au fost evacuați cu ajutorul feriboturilor și bărcilor de pescuit, în timp ce incendiile de vegetație s-au apropiat de țărmurile sale.
„Vorbim despre apocalipsă, nu știu cum să o descriu”, a declarat Sotiris Danikas, un oficial al pazei de coastă de pe insulă, pentru postul de televiziune ERT.
Atena: Miros de fum și cenușă pe jos
În nordul Atenei, aerul poartă mirosul de fum, iar pe sol este un strat subțire de cenușă.
Avioane și elicoptere care transportau apă pentru a o arunca asupra flăcărilor au survolat zona, iar echipele de urgență se luptă să oprească răspândirea incendiilor.
Vânturile puternice și fierbinți nu sunt de ajutor. Grecia, la fel ca o mare parte din restul Europei, s-a confruntat cu o vreme extremă în această vară.
Incendii fără precedent și în Turcia
Și în Turcia, autoritățile se luptă cu cele mai grave incendii de vegetație din istoria țării.
Opt persoane au fost ucise și zeci de mii de persoane au fost evacuate de-a lungul coastei sudice. Alte șase cartiere din apropierea unei centrale electrice au fost evacuate vineri.
Schimbările climatice sporesc riscul de vreme caldă și uscată, care este posibil să alimenteze incendiile de vegetație.
Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,2 grade Celsius de la începutul erei industriale, iar temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din întreaga lume nu reduc drastic emisiile.