• Interdicţia va intra în vigoare de la 11 ianuarie
  • Trump spune despre China că „exploatează din ce în ce mai mult capitala Statelor Unite
  • Micii deținători nu știu că dețin o acțiune sau chiar o parte din titlul unei companii

Într-un decret, preşedintele specifică faptul că această interdicție va intra în vigoare de la 11 ianuarie, cu nouă zile înainte de plecarea sa de la Casa Albă și de sosirea succesorului său Joe Biden, relatază Le Figaro.

Americanii cu mize și alte interese financiare în companii vizate au până în noiembrie 2021 timp să le vândă. Acest anunț face parte din ofensiva recentă a administrației Trump pentru a contracara puterea în creștere a Beijingului, hotărât să concureze cu Washingtonul pe scena mondială pe aproape toate fronturile, de la economie la armată, până la politică și tehnologie.

Donald Trump afirmă în acest decret că China „exploatează din ce în ce mai mult capitala Statelor Unite pentru a permite dezvoltarea și modernizarea activităților sale militare, a serviciilor sale de informații și a altor sisteme de securitate, ceea ce îi permite să amenințe direct Statele Unite și trupele americane staționate în străinătate”. Banii investiți în aceste companii de catre americani, afirmă din nou miliardarul republican, permit Beijingului să dezvolte arme de distrugere în masă și să efectueze atacuri cibernetice „împotriva Statelor Unite și a poporului său”.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

În mod clar, China „exploatează investitorii americani pentru a finanța dezvoltarea și modernizarea armatei sale”, conchide președintele Donald Trump, care încă refuză să admită înfrângerea în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Companii publice și private

Companiile vizate sunt companiile publice și private din domeniul aeronauticii, transportului maritim, construcțiilor, comunicațiilor și, în special, noilor tehnologii. Acestea sunt listate la centrele financiare chineze, la Bursa de Valori din Hong Kong și pe Wall Street prin intermediul instrumentelor financiare sau al filialelor. Persoanele fizice investesc în acesta prin fonduri mutuale, care reunesc economiile mai multor investitori, oferite de un administrator de portofoliu.

Cel mai adesea, micii deținători nu știu că dețin o acțiune sau chiar o parte din titlul unei companii. China Mobile Communications și China Telecommunications Corp se numără printre lista companiilor vizate de Donald Trump.