Donald Trump, responsabil pentru vaccinurile care salvează vieți. Cum a gestionat fostul președinte pandemia

Loading video

Omul pe care o planetă întreagă a învățat să îl urască timp de patru ani e responsabil pentru vaccinurile care salvează acum vieți. La 31 ianuarie 2020, la fix 10 zile după apariția primului caz de COVID în Statele Unite, Trump a oprit călătoriile spre și dinspre China. O lună jumătate mai târziu, a făcut același lucru cu Europa.

În ciuda acestor măsuri, pandemia i-a venit de hac lui Trump. Asta și pentru că nu a luat-o în serios de la început. A crezut în varianta Chinei, că totul e sub control, dar și că virusul nu e atât de periculos.

„Virusul despre care vorbim, mulți oameni cred că va dispărea în aprilie din cauza căldurii, atunci când se încălzește. În condiții normale, va dispărea în aprilie. Suntem într-o stare bună”, spunea Trump în februarie 2020.

Presa și adversarii politici l-au atacat, după ce a prezis că nu vor muri foarte mulți oameni din cauza bolii.

„Sper că vom avea sub 100.000 de vieți pierdute, un număr groaznic de mare oricum. Este un lucru groaznic”, spunea fostul președinte al SUA.

La începutul lui martie 2020, Trump a oferit companiei germane CureVac un miliard de euro pentru drepturile asupra vaccinului. Nemții au refuzat, dar președintele american a promis că va avea propriul vaccin până la finalul anului. În 15 mai, a apărut operațiunea „Warp Speed” condusă de vicepreședintele Mike Pence.

„Întâlnirea de azi reflectă faptul că acest președinte înțelege că industria face parte din echipa care se va ocupa de coronavirus în această țară”, declara Mike Pence.

18 miliarde de dolari au mers pentru dezvoltarea vaccinurilor și a rețelei de distribuție. Moderna, Johnson and Johnson și AstraZeneca au fost printre beneficiari. Pentru republicani, cel mai bun lucru făcut de Trump a fost că nu a impus masca la nivel național. Nu a fost inspirat și tot mai mulți americani s-au îmbolnăvit. Printre ei, Trump însuși, după ce a refuzat să poarte masca luni în șir.

Ce a lăsat Trump în urmă?

Trump a lăsat în urmă țara cu cel mai mare număr de testări la nivel mondial și cu contracte pentru sute de milioane de doze de vaccin. Cu un șomaj la un minim istoric, Trump a mizat pe economie.

A dat împrumuturi de sute de miliarde de dolari companiilor și câte un cec de 1.200 de dolari fiecărui american. Afacerile au rămas deschise chiar și împotriva voinței guvernatorilor. La finalul anului, scăderea economică a fost de numai 3,5 la sută.

„Președintele Statelor Unite ia deciziile! Autoritatea e totală și așa trebuie să fie. Iar guvernatorii știu asta!”, declara Donald Trump.

La plecarea lui Trump de la Casa Albă, America avea 400.000 de decese din cauza COVID. A fost argumentul care l-a propulsat pe Biden în funcția de președinte.

Exit mobile version