• Nikki Haley este fostul guvernator din Carolina de Sud și fostul ambasador la ONU al lui Donald Trump.
  • New Hampshire are 22 de delegați în alegerile primare republicane – 1% din totalul delegaților GOP.
  • Marian Petruța, jurnalist în Chicago: „Abia încep aceste alegeri preliminare și rămâne de văzut câți oameni vor ieși la vot”.

UPDATE-Donald Trump câștigă alegerile primare din New Hampshire

Donald Trump câștigă alegerile primare din New Hampshire, scrie AP.

UPDATE-Biden câștigă alegerile primare democrate din New Hampshire în calitate de candidat în scris

Președintele Joe Biden a câștigat alegerile primare democrate din New Hampshire, în calitate de candidat în scris.

Biden nu a făcut campanie în acest stat și nici nu și-a trecut numele pe buletinul de vot, după ce New Hampshire a sfidat noile reguli ale partidului, organizând alegerile primare înaintea celor din Carolina de Sud.

Recomandări

CONFLICT VIOLENT ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI
CORTEGIUL LUI RAISI A AJUNS ÎN TEHERAN
CE NE AȘTEAPTĂ DUPĂ O FURTUNĂ SOLARĂ
UCRAINA TESTEAZĂ DRONELE VIITORULUI
SPUNEM ADIO ZBORURILOR LOW COST?
ȘICANELE DINTRE BIDEN ȘI TRUMP CONTINUĂ

UPDATE-Haley termină pe locul doi în alegerile primare din New Hampshire

Haley a terminat pe locul al doilea în New Hampshire în fața lui Trump, un eșec în efortul ei de a reseta cursa pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale din 2024.

UPDATE-Unele instituții media americane estimează că președintele Joe Biden va câștiga alegerile primare democrate din New Hampshire.

Biden nu figurează ca fiind candidat pe buletinul de vot din această seară, din cauza unei dispute în cadrul partidului, dar aliații președintelui au lansat o campanie de înscriere pentru ca alegătorii să își poată arăta sprijinul pentru președintele în exercițiu împotriva celor doi adversari ai săi din alegerile primare.

Cu toate acestea, niciun delegat nu va fi acordat în această competiție democrată, din cauza disputei (despre care puteți citi mai multe aici). Cursa democrată pentru delegați va începe oficial pe 3 februarie în Carolina de Sud.

UPDATE-Rezultatele îl favorizează pe Trump, sugerează primele date

ȘTIREA INIȚIALĂ

Donald Trump o înfruntă în această noapte pe Nikki Haley, în alegerile primare din New Hampshire, în cursa de a obține nominalizarea pentru președinția SUA, din partea Partidului Republican. După ce Ron DeSantis a abandonat cursa și, mai mult, a anunțat că acum îl susține pe Trump, misiunea lui Haley
devine tot mai dificilă. A rămas practic singură în confruntarea din partid cu Trump iar dacă se apropie de el, ca număr de voturi, Haley mai are o șansă să obțină nominalizarea. Dar dacă diferența dintre ea și Trump va fi de peste 15 procente, devine greu de crezut că Trump mai poate fi oprit chiar și de propriul partid. Așadar, New Hampshire este o miză mare în cursa pentru președinția SUA.

„Miza acestor alegeri este această cursă între Nikki Haley, fosta guvernatoare a statului Carolina de Sud și fost ambasador în mandatul lui Trump la Națiunile Unite. Aceasta încearcă să câștige terenul pierdut până în prezent, nu numai de ea, dar și de ceilalți candidați care n-au reușit să se apropie foarte tare de procentele lui Donald Trump și acum, faptul că nu mai există un alt candidat și au rămas ei doi, Nikki Haley are o șansă să dovedească în această seară că alegătorii își doresc altceva decât pe fostul președinte, Donald Trump”, a explicat Marian Petruța, jurnalist în Chicago, pentru Aleph News.

„Rămâne de văzut dacă ea va reuși, dar de fapt, ce este important este ca ea să rămână pe termen mai lung în această cursă, pentru că șansele ei cresc pe măsură ce cele patru procese pe care le are Donald Trump și cele peste 90 de capete de acuzare cu care se luptă în tribunalele americane și procese unde riscă să fie condamnat, și asta o spune inclusiv unul dintre foștii lui avocați, asta mărește șansele ca un alt candidat, fie că va fi Nikki Haley sau poate că altcineva dacă partidul republican va considera că o altă persoană este mai calificată să-l înlocuiască pe Donald Trump. Dar sigur că abia încep aceste alegeri preliminare și rămâne de văzut câți oameni vor ieși la vot”, a adăugat el.

Citește și