• Cele 2 instanțe motivează prin secțiunea 3 a Amendamentului 14, adoptată după Războiul Civil, care îi descalifică din funcțiile publice pe cei care au jurat să apere Constituția.
  • Procesele se leagă de insurgența din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu.
  • Avocații lui Trump cred că aceasta e o încercare antidemocratică de a împiedica alegătorii să decidă cine va fi următorul ocupant al Casei Albe.

Instanțele din Colorado și Minnesota vor să-l descalifice pe Donald Trump de la prezidențiale.

Ei spun că Donald Trump ar trebui să fie descalificat din cursa prezidențială din 2024 din cauza acțiunilor sale din jurul revoltei din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu. Se leagă acum de Secțiunea 3 a celui de-al 14-lea Amendament, adoptată după Războiul Civil, care îi descalifică din funcțiile publice pe cei care au jurat să apere Constituția și apoi „s-au angajat în insurecție sau rebeliune” împotriva SUA.

Oficialii din alte state, printre care Maine și Michigan, iau și ei în considerare această problemă. Trump, trecând la ofensivă, a intentat luni un proces în Michigan, în care îi cere unui judecător să-i interzică secretarului de stat, care e democrat, să-l descalifice de la prezidențiale, susținând că nu are autoritatea de a face acest lucru.

Recomandări

ȘOIGU VA FI ÎNLOCUIT
ROBOȚII DEVIN TOT MAI PREZENȚI ÎN CHINA
143 DE PERSOANE MOR ÎN BRAZILIA
CUM TE ADRESEZI TINERILOR
GOOGLE ȘI HARVARD FAC ECHIPĂ
ARABIA VREA ÎN CARTEA RECORDURILOR DIN NOU

Și, desigur, avem și reacție din partea echipei de avocați a lui Trump, care susțin că cererile de descalificare, care sunt depuse în mai multe state, reprezintă o încercare anti democratică de a împiedica alegătorii să decidă cine va fi următorul ocupant al Casei Albe.

Citește și